Ukrajina i Rusija razmenjuju zarobljenike, borci Azova su se vratili

Ukrajina i Rusija razmenjuju zarobljenike, borci Azova su se vratili

Ukrajina je u subotu pozdravila povratak 45 boraca bataljona Azov zarobljenih tokom bitke za Mariupolj, dok je Rusija saopštila da je Kijev oslobodio tri njena pilota, ali nijedna strana nije dala potpuni izveštaj o očiglednoj razmeni zarobljenika, preneo je Rojters.

Među oslobođenim ukrajinskim zarobljenicima bilo je 42 muškarca i tri žene iz bataljona Azov, rekao je šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog Andrij Jermak.

Borci bataljona Azov, koji su vodili veliki deo borbi u neuspešnoj odbrani lučkog grada Mariupolja, mnogi Ukrajinci nazivaju herojima, ali ih u Rusiji naširoko kleveću.

„Odlične vesti ovog sunčanog dana. Kući se vraćamo 45 naših ljudi. Trideset pet redova i narednika, 10 oficira“, rekao je Jermak u aplikaciji za telegram u objavi u kojoj se ne pominje oslobađanje ruskih zarobljenika.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tri pilota vraćena i da im je pružena medicinska i psihološka pomoć.

„Kao rezultat teškog pregovaračkog procesa, tri ruska pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji su bili u životnoj opasnosti dok su bili u zatočeništvu, vraćena su sa teritorije pod kontrolom Kijeva“, navodi se u saopštenju, u kojem se ne pominje 45 ukrajinskih zarobljenika. U ruskim državnim medijima nije bilo izveštaja o dodatnom puštanju ruskih zatvorenika.

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija, koja koordinira razmenu zarobljenika sa Rusijom, nije odmah odgovorila na zahtev za više detalja.

Moskva i Kijev su se dogovorili o brojnim razmenama zarobljenika od potpune invazije Rusije u februaru prošle godine.

Rusija kaže da je pokrenula svoju „specijalnu vojnu operaciju“ da bi se suprotstavila pretnji iz odnosa Kijeva sa Zapadom, dok Ukrajina i njeni zapadni partneri kažu da je to bila ničim izazvana otimanje zemlje.