Bafet kaže da mu je prijatnije ulaganja u Japan nego na Tajvan

Bafet kaže da mu je prijatnije ulaganja u Japan nego na Tajvan

Voren Bafet je u subotu rekao da mu je prijatnije što Berkšir Hatavej Inc raspoređuje kapital u Japanu nego na Tajvanu, što odražava rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, prenosi Rojters.

Investitor milijarder je uporedio nedavno povećana ulaganja Berkshirea u pet japanskih trgovačkih kuća sa njegovim nedavnim preokretom na investiciju od više milijardi dolara u Taivan Semiconductor Manufacturing Co, ili TSMC.

„To je sjajna kompanija“, rekao je Bafet na godišnjem sastanku Berkšira, misleći na Taivan Semiconductor. Ali „Bolje bih se osećao u vezi sa kapitalom koji smo rasporedili u Japanu nego na Tajvanu… To je realnost“.

Berkshire je prošle godine uložio više od 4 milijarde dolara u TSMC, da bi većinu prodao u roku od tri meseca.

Tenzije između SAD i Kine su tinjale poslednjih meseci, a neki investitori su zabrinuti da bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan.

U međuvremenu, Berkshire je prošlog meseca otkrio da je povećao svoje udele u Itochu Corp, Marubeni Corp, Mitsubishi Corp, Mitsui & Co i Sumitomo Corp na 7,4%, a Buffett je rekao da bi njegova kompanija mogla kupiti više.

Berkshire je u avgustu 2020. godine prvo otkrio da poseduje 5% udela u svakom, u investicijama tada vrednim više od 6 milijardi dolara, i prijavio povećanje udela na više od 6% u novembru.

Bafet je rekao da investicija odražava njihove sličnosti sa njegovim sopstvenim konglomeratom Berkshire Hathavai Inc.

„Japanska stvar je bila jednostavna“, rekao je Bafet. „Postojalo je pet veoma značajnih kompanija, razumljivih kompanija“ koje su plaćale pristojne dividende i otkupile svoje akcije, i gde je Berkšir mogao da upravlja valutnim rizikom prodajom duga denominiranog u jenima za finansiranje prodaje, dodao je on.

„Oni rade inteligentne stvari, i velike su, pa smo tek počeli da ih kupujemo“, i bili smo „više nego prijatno iznenađeni“ njihovim napretkom, rekao je on.

Berkshire ne isplaćuje dividende.

Bafetov dugogodišnji poslovni partner Čarli Munger zauzeo je drugačiji stav, ukazujući na uspeh kompanije Apple Inc u korišćenju Kine kao glavnog dobavljača, za koji je rekao da je bio dobar i za kompaniju i za zemlju.

„Mislim da smo podjednako krivi što smo glupi“, rekao je Munger, misleći na SAD i Kinu. „Ako postoji nešto što treba da uradimo, to je da se slažemo sa Kinom i da imamo mnogo slobodne trgovine sa Kinom, u našem zajedničkom interesu“, rekao je on.