Južna Koreja i SAD pokrenule najveće vatrene vežbe ikada

Južna Koreja i SAD pokrenule najveće vatrene vežbe ikada

Južna Koreja i SAD održaće najveću vežbu bojeve vatre u svojoj istoriji na 70. godišnjicu sporazuma o međusobnoj odbrani dve zemlje, saopštilo je u subotu južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Vežbe, koje će se održati pet puta između 25. maja i 15. juna, biće najveće takve vrste, uključujući borbene avione F-35A, jurišne helikoptere AH-64 Apač, tenkove K2, višecevne raketne bacače Chunmoo i druge države sisteme umetničkog naoružanja, otkrilo je ministarstvo.

Ovo je prva zajednička vežba vatrene vatre između dve zemlje od 2017. godine, a održaće se na poligonu Seungjin Fire Training Field u Počeonu, severoistočno od Seula.

Vojnim vežbama će biti obeležena 70. godišnjica saveza između Seula i Vašingtona, koji je počeo tri meseca nakon primirja kojim je okončan Korejski rat, kada su dve zemlje potpisale sporazum o međusobnoj odbrani u oktobru 1953. Vežbe takođe obeležavaju 75. godišnjicu stvaranja južnokorejske vojske.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol najavio je program pojačane nuklearne saradnje sa SAD tokom svoje posete Vašingtonu prošle nedelje. Prema Vašingtonskoj deklaraciji, SAD će periodično slati nuklearne podmornice i bombardere u tu azijsku naciju, prvi put u skoro pola veka. Dok je američki predsednik Džo Bajden insistirao da nuklearno oružje neće biti stacionirano na južnokorejskoj zemlji – a sporazum isključuje Seul da sprovodi sopstveni program nuklearnog oružja – Kina je optužila Vašington da destabilizuje region u svoju korist.

Severna Koreja je probno ispalila više od 100 projektila od početka 2022. godine i nedavno je demonstrirala svoj prvi podvodni dron sa nuklearnim sposobnošću i svoj prvi ICBM na čvrsto gorivo. Pjongjang smatra da su zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD „provokacije“ i insistira na tome da su njegovi programi naoružanja odbrambene prirode.