Severna Makedonija nije pustila bugarskog poslanika u Evropskom parlamentu

Severna Makedonija nije pustila bugarskog poslanika u Evropskom parlamentu

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova protestovalo je u subotu Severnoj Makedoniji nakon što je odbilo ulazak članu Evropskog parlamenta Andreju Kovačevu i nekolicini drugih Bugara.

Agencija je pojasnila da Kovačev, kao i šef Bugarske fondacije za pamćenje dr Milen Vrabevski i još troje bugarskih državljana planiraju da posete severnomakedonsko selo Novo-Selo na proslavu Đurđevdana.

„Razlozi za odbijanje, odnosno zabrana ulaska u Severnu Makedoniju, su iznenađujući“, tvrdi bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su pozvali Severnu Makedoniju da „prestane sa provokacijama u vezi sa Bugarskom, Bugarima i predstavnicima evropskih institucija“ i dodali da će to pitanje zvanično pokrenuti vlastima Severne Makedonije.

Sam Andrej Kovačev je u komentaru za agenciju BGNES rekao da mu je ulazak u Severnu Makedoniju bio dozvoljen prethodnih deset godina, a razlozi odbijanja da uđu nisu mu jasni.

Zvanično Skoplje za sada nije komentarisalo situaciju.

Novo Selo je poznato po sahrani 71 bugarskog vojnika, jednom od 471 bugarskog vojnog groblja na teritoriji savremene Severne Makedonije, gde su sahranjeni poginuli tokom Balkanskog i Prvog svetskog rata.

U subotu, 6. maja, Bugarska slavi Đurđevdan, posvećen bugarskoj vojsci.

Poslednjih meseci povećane su tenzije između Sofije i Skoplja zbog nerešenih istorijskih protivrečnosti i pitanja garantovanja kulturnih prava Bugara u Severnoj Makedoniji.

U novembru 2022. u Severnoj Makedoniji je stupio na snagu zakon kojim se bugarskim organizacijama zabranjuje da imaju imena koja se povezuju sa istorijskim ličnostima i događajima koje Bugarska smatra svojim. A u januaru je Sofija opozvala ambasadora iz Skoplja nakon napada na sekretara bugarske organizacije u Severnoj Makedoniji.