Otkriveni novi predlozi sankcija Rusiji

Otkriveni novi predlozi sankcija Rusiji

Poslanici EU razmišljaju o smanjenju izvoza u zemlje koje su trenutno sposobne da ponovo izvoze robu iz bloka u Rusiju, čime će pomoći zemlji pogođenoj sankcijama da zaobiđe kazne koje je Brisel uveo zbog sukoba u Ukrajini, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Evropska komisija (EK) je, kako se izveštava, ranije ove nedelje poslala zemljama članicama predlog te mere, koja bi mogla da bude uključena u 11. paket sankcija Rusiji.

Očekuje se da će blok raditi na pravnom alatu koji bi mu omogućio da ograniči isporuke iz EU trećim zemljama „kao odvraćanje“ u ranoj fazi. Ukoliko se mera pokaže nedovoljnom, Brisel može naknadno da blokira izvoz određene robe, pre svega one sa civilnom i vojnom primenom, kao što je oprema za noćno osmatranje.

Prema novinskoj agenciji, poslanici iz 27 država članica razgovaraće o predlogu sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen kasnije ove nedelje.

Blok je do sada odobrio i uveo deset rundi kaznenih mera protiv Rusije kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Očekuje se da će najnoviji paket sankcija Brisela biti finalizovan ovog meseca.

Osim kontrole izvoza, očekuje se da novi set ograničenja uključuje sankcije ljudima i organizacijama za koje Brisel veruje da podržavaju rusku operaciju u Ukrajini. Fon der Lajen je ranije rekla da će novi paket sadržati mere usmerene na borbu protiv izbegavanja postojećih ograničenja.

U aprilu je Fajnenšel tajm objavio da zvaničnici EU razgovaraju o pravnom mehanizmu koji bi Briselu omogućio da identifikuje sankcionisane proizvode koji završavaju u Rusiji preko trećih strana, kao i zemalja koje ih preprodaju.

U međuvremenu, Blumberg je izvestio da zemlje G7 razgovaraju o potencijalnoj potpunoj zabrani većine izvoza u Rusiju kao deo šire agende za pooštravanje ekonomskog pritiska.