Hospitalizovani Berluskoni dao prve javne izjave

Hospitalizovani Berluskoni dao prve javne izjave

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni dao je svoje prve javne izjave otkako je pre mesec dana bio u bolnici, održavši video obraćanje svojoj političkoj stranci Forca Italia u subotu.

Berluskoni, koji se pojavio na video snimku sedeći za stolom postavljenim u bolnici i okružen zastavama Italije i EU, dobio je ovacije sa poda partijskog kongresa u Milanu. Ovaj 86-godišnji trostruki bivši premijer i medijski mogul napomenuo je da je prvi put od kada je hospitalizovan da nosi kaput i jaknu.

Berluskoni je rekao članovima stranke da je Forca Italia „suštinski i lojalan stub“ vladajuće većine koju predvode krajnje desničarska braća Đorđe Meloni iz Italije, i rekao da je ponosan na dosadašnja postignuća vlade, uključujući smanjenje poreza na plate.

Berluskoni je hospitalizovan u milanskoj bolnici San Rafaele sa infekcijom pluća 5. aprila, a lekari su kasnije otkrili da ima i hroničnu leukemiju.

Njegova stranka je najmanja u Melonijevoj koaliciji, koja uključuje i Ligu Matea Salvinija. Berluskoni ima mesto u Senatu, ali nema mesta u kabinetu.