Poljska bi mogla da produži nultu stopu PDV-a na hranu do 2024. ako inflacija nastavi

Poljska bi mogla da produži nultu stopu PDV-a na hranu do 2024. ako inflacija nastavi

Poljska bi mogla da produži nultu stopu PDV-a na osnovne prehrambene proizvode do 2024. ako inflacija nastavi, izjavio je u subotu premijer Mateuš Moravjecki.

Poljska je smanjila poreze na dugačku listu proizvoda od goriva do đubriva kako bi pomogla potrošačima da se izbore sa rastućom inflacijom, ali je morala da se vrati na veće poreze na benzin ove godine u skladu sa pravilima Evropske komisije. Međutim, Brisel je dozvolio da PDV na osnovne prehrambene proizvode ostane na nuli.

Dok je inflacija u aprilu usporila na 14,7% sa 16,1% u martu, prema brzoj proceni Zavoda za statistiku, ona ostaje ključno političko pitanje uoči opštih izbora ove godine.

„Ako inflacija ne padne veoma značajno, nije isključeno da ćemo u četvrtom kvartalu ove godine doneti odluku o produženju ove olakšice za sledeću godinu“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare.

Odluka će biti doneta kada budu dostupni podaci o inflaciji za ovu godinu i prognoze za 2024, rekao je premijer, dodajući da ta mera košta oko 10 milijardi zlota (2,41 milijardu dolara) godišnje u vidu izgubljenih budžetskih prihoda.