Australijska opera u Sidneju neće svetleti za krunisanje da bi uštedela troškove

Australijska opera u Sidneju neće svetleti za krunisanje da bi uštedela troškove

Odluka da se ne osvetle jedra opere u Sidneju povodom obeležavanja krunisanja kralja Čarlsa bila je mera uštede, rekao je u subotu portparol državne vlade Novog Južnog Velsa.

Širom Australije, gde je kralj Čarls šef države, uloga monarhije je kontroverzna. Zemlja je 1999. održala referendum o tome da postane republika sa 55% glasača protiv, dok su novije ankete pokazale različite nivoe podrške.

Dok će mnoge javne zgrade i spomenici, uključujući i zgradu parlamenta u glavnom gradu Kanberi, u subotu uveče biti osvetljeni kraljevskom ljubičastom bojom u znak obeležavanja krunisanja, Sidnejska opera, koja je prošle godine osvetljena u znak sećanja na smrt kraljice Elizabete II, neće biti među njima.

„Vlada Novog Južnog Velsa veruje da je postigla pravi balans u smislu ispunjavanja očekivanja zajednice povodom obeležavanja ove prilike, a pritom je vodila računa o javnim troškovima“, rekao je portparol vlade.

U nedelju će se na proslavama u Parlamentu uključiti australijsko vojno osoblje koje će ispaliti pozdrav iz 21 puške i proleteće australijsko vazduhoplovstvo.

Premijer Entoni Albanez, u Londonu na krunisanju, rekao je da će na ceremoniji položiti zakletvu na vernost kralju Čarlsu, uprkos tome što je republikanac.

„Želim da vidim Australijanca kao šefa australijske države… To ne znači da ne možete da poštujete instituciju, a to je sistem vlasti koji imamo“, rekao je Albanez za državnu televiziju ABC u petak.

Pored Australije, kralj Čarls je šef države na Novom Zelandu i u 12 drugih kraljevstava Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna.