Kolumbija kritikuje SAD zbog postupanja prema migrantima

Kolumbija kritikuje SAD zbog postupanja prema migrantima

Bogota je obustavila repatrijaciju državljana iz SAD, navodeći kao razlog okrutno postupanje prema migrantima i ponovljeno otkazivanje letova od 11 sati, saopštile su lokalne vlasti.

U saopštenju od četvrtka, Fernando Garsija Manosalva, direktor kolumbijske agencije za migracije, rekao je da zemlja očekuje da će primiti oko 1.200 migranata – uglavnom žena i maloletnika – iz SAD između 1. i 7. maja, kao deo pilot plana za ublažavanje pritiska na američke južna granica.

Međutim, agencija je optužila SAD za kršenje sporazuma o tom pitanju. Manosalva je tvrdio da su letove zakazane za 1. i 2. maj otkazale severnoameričke agencije za migracije i da to nije prvi put.

Bogota se takođe požalila na ono što je nazvala „okrutnim i ponižavajućim” tretmanom koji Kolumbijci imaju od vlasti pre i tokom letova. Direktor agencije za migracije ukazao je na „upotrebu restriktivnih elemenata kao što su lisice za ruke i noge, čak i za majke“, dodajući da se o tome razgovara sa američkim vlastima.

Pored toga, „postoje pritužbe na loše uslove u pritvorskim centrima i maltretiranje tokom letova, što je predstavljalo odlučujući faktor u odlukama donetim u poslednjih nekoliko sati“, naveo je Manosalva.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je Rojtersu da se pauza odnosi samo na letove sa porodicama.

Broj Kolumbijaca koji ulaze u SAD porastao je poslednjih godina, sa oko 125.000 migranata uhapšenih na južnoj granici 2022. godine, prema podacima američke carine i granične zaštite.

Pilot plan ima za cilj repatrijaciju 1.200 Kolumbijaca pre isteka Titule 42, kontroverzne naredbe iz Trampove ere koja dozvoljava SAD da protera migrante iz zemalja u kojima je prisutna zarazna bolest – uključujući Covid-19. Naredba će prestati da važi 11. maja kada bi trebalo da se okonča vanredno stanje u oblasti javnog zdravlja u vezi sa Covid-19.

Zastupnici ljudskih prava su u više navrata izražavali zabrinutost u vezi sa imigracionom politikom SAD. U aprilu 2022, u izveštaju Human Rights First-a se tvrdilo da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena stavila desetine hiljada migranata u zatvore kršeći međunarodno pravo, podvrgavajući ih fizičkim i psihičkim povredama.