Sudanci kažu da zaraćene frakcije ignorišu njihovu nevolju kako teškoće rastu

Sudanci kažu da zaraćene frakcije ignorišu njihovu nevolju kako teškoće rastu

Jaka vatra odjeknula je u petak oko Kartuma dok su civili zarobljeni u glavnom gradu Sudana rekli da se vojska i rivalska paravojska bore bez obzira na njihovu nevolju, prenosi Rojters.

Borbe od sredine aprila ubile su stotine i ranile hiljade, poremetile snabdevanje pomoći, poslale 100.000 izbeglica koje beže u inostranstvo i pretvorile stambena područja Kartuma u ​​ratne zone.

„Četiri dana nema struje i naša situacija je teška“, rekao je 48-godišnji Osman Hasan sa južne periferije grada. „Mi smo žrtve rata u kojem nismo deo. Niko ne brine o građanima.“

Dim se podigao u vazduh u oblasti ispred predsedničke palate u Kartumu i preko reke Nil u susednom gradu Bahri, pokazao je snimak uživo na televiziji Al Džazira.

Uprkos višestrukim deklaracijama o prekidu vatre, izgleda da se vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) bore za teritoriju uoči predloženih pregovora.

Do sada, vojni vođa Abdel Fatah al-Burhan, profesionalni vojni oficir, i komandant RSF-a Mohamed Hamdan Dagalo, bivši vođa milicije poznat kao Hemedti koji dolazi iz sukobima razorenog zapadnog regiona Darfura, pokazali su malo javne spremnosti za pregovore.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan i američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarali su u petak o planu da se zaraćene strane sastanu u Džedi u pokušaju da smanje tenzije, saopštila je Saudijska Arabija.

Sudanske oružane snage saopštile su da su poslale delegaciju u Džedu u petak uveče kao deo inicijative. RSF nije odmah komentarisao, ali su obe snage rekle da će razgovarati samo o humanitarnom prekidu vatre, a ne o okončanju rata.

Njihova borba za vlast rizikuje da se uvuče van zemalja, što dodatno destabilizuje ionako nemirni region.

Grupa zemalja na čelu sa Britanijom, Sjedinjenim Državama, Nemačkom i Norveškom će sledeće nedelje zatražiti hitan sastanak Saveta UN za ljudska prava o sudanskoj krizi, pokazao je dokument u petak.

U delovima Kartuma, fabrike, banke i prodavnice su opljačkane ili oštećene, snabdevanje strujom i vodom ne radi, a stanovnici su prijavili nagli rast cena i nestašicu osnovnih dobara.

Čitava naselja su se ispraznila, što ljude dovodi u strah za kuće koje su ostavili.

Aja Eltahir je rekla da je pobegla sa porodicom na severnu periferiju glavnog grada nakon što su meci pogodili njihov krov.

„Planiram da se vratim svaki dan, čak i samo da uzmem još neophodnih stvari, ali situacija je previše nesigurna“, rekla je ona.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je najmanje 551 civil poginuo, a 4.926 ranjeno, na osnovu podataka iz Sudana, ali su stvarne putarine verovatno bile mnogo veće zbog teškoća pristupa medicinskim ustanovama.

Sudanski sindikat lekara saopštio je da su snage u četvrtak opljačkale i zauzele jedno od glavnih porodilišta u zemlji, Aldajat, u gradu Omdurman koji se nalazi pored Kartuma, i centralno skladište medicinske opreme.

Ukupno, navodi se da je 17 bolnica oštećeno u borbama i 20 prisilno evakuisano od početka nasilja. Šezdeset od 88 bolnica u Kartumu je van funkcije, kaže se, a mnoge od ostalih nude samo delimičnu uslugu.

„Zaraćene vojske Sudana pokazuju bezobzirno zanemarivanje života civila koristeći neprecizno oružje u naseljenim urbanim područjima“, rekao je u izveštaju istraživač Human Rights Vatch Sudana Mohamed Osman.

Vojska i RSF, koje su dijelile vlast nakon državnog udara 2021., optužile su jedna drugu za kršenje niza primirja.

Njihov sukob je poremetio međunarodno podržan plan za uspostavljanje demokratije i civilne vladavine nakon narodnog ustanka 2019. koji je zbacio islamističkog moćnika Omara al-Bašira.

UN su izvršile pritisak na zaraćene strane da garantuju bezbedan prolaz pomoći nakon što je opljačkano šest njihovih kamiona.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (VFP) saopštio je da je opljačkano hrane za siromašne u vrednosti od oko 14 miliona dolara, dok je agencija UN za decu UNICEF saopštila da je više od milion vakcina protiv poliomijelitisa uništeno kada su opljačkane hladnjače.

Borbe su se proširile širom zemlje, uključujući i zapadni region Darfura.

Agencija UN za izbeglice UNHCR procenjuje egzodus od 860.000 ljudi iz Sudana i pozvala je vlade da ljubazno gledaju na civile koji beže. Agencija poziva zemlje da ne vraćaju ljude u Sudan.

„Humanitarna situacija u Sudanu i oko njega je tragična – postoje nestašice hrane, vode i goriva, ograničen pristup transportu, komunikacijama i struji, i skokovite cene osnovnih artikala“, rekao je Rauf Mazou, pomoćnik visokog komesara UNHCR-a za operacije.