Nemačka razmatra ograničenje cene električne energije za industriju

Nemačka razmatra ograničenje cene električne energije za industriju

Nemački ministar ekonomije Robert Habek predstavio je u petak planove za ograničavanje cene električne energije koju koriste energetski intenzivne industrije da izoluju sektor od naglog povećanja troškova, ali je predlog odmah izazvao kritike.

Ograničenje, koje bi bilo postavljeno na 0,06 evra po gigavat satu (GVh), važilo bi do 2030. godine i pokrivalo bi najmanje 80 odsto potrošnje električne energije kompanijama.

Troškovi energije su naglo porasli nakon ruske invazije na Ukrajinu, pošto je Moskva smanjila kritične isporuke gasa Evropi.

Cena električne energije za nerezidentne kupce je u drugoj polovini 2022. godine u proseku iznosila 0,18 evra bez poreza, navodi nemačka statistička agencija Destatis.

Skok u troškovima za grejanje i struju opteretio je industriju, a Nemačka je doživela anemičan rast u mesecima od izbijanja sukoba.

Berlin je u novembru najavio paket od 200 milijardi evra za zaštitu potrošača i preduzeća od ogromnih troškova energije do aprila 2024.

Mere su „stabilisale energetski intenzivnu industriju, ali ne smemo da prokockamo ovo dostignuće“, rekao je Habek na konferenciji za novinare.

Nova granica bi osigurala da „kritične grane industrije“ ostanu smeštene u Nemačkoj i Evropi, rekao je Habek.

Ministar Zelenih opisao je predlog kao dugotrajnije rešenje za „premosavanje“ dok se ne povećaju kapaciteti obnovljivih izvora energije i cene se ne smanje.

„Jasno definisana“ grupa energetski intenzivnih industrija imala bi pristup jeftinoj električnoj energiji, prema planu, uključujući sektore kao što su hemikalije, proizvodnja čelika i stakla.

Korisnici bi videli razliku između tržišne cene električne energije i gornje granice nadoknađene, a ukupni troškovi projekta bi bili između 25 i 30 milijardi evra, prema procenama ministarstva privrede.

Lobi VCI hemikalija pozdravio je izjavu o ograničenju cena kao „jasnu promenu igre za našu međunarodnu konkurentnost“.

Predlog se međutim suočava sa otporom unutar vladine koalicije, trostranog saveza između socijaldemokrata, zelenih i liberalnog FDP-a.

„Zauzimam veoma kritičan stav o ceni industrijske električne energije“, napisao je ministar finansija Kristijan Lindner u dnevniku Handelsblat ranije ove nedelje.

Ideja je bila „ekonomski nerazumna“, rekao je Lindner, čija se stranka FDP zalaže za pravoslavlje nemačke balansiranog budžeta.

Habekovi predlozi bi takođe mogli da izazovu zabrinutost u Briselu da Nemačka nepravedno subvencioniše svoju industriju.

Ministarstvo je saopštilo da će „ući u konstruktivnu diskusiju sa Evropskom komisijom o svim pitanjima vezanim za konkurenciju“, istovremeno pozivajući na širu „evropsku strategiju za jačanje energetski intenzivnih industrija“.