UEFA će uključiti navijače u planiranje finala nakon haosa u Ligi šampiona 2022

UEFA će uključiti navijače u planiranje finala nakon haosa u Ligi šampiona 2022

UEFA će uključiti navijače u „planiranje i izvođenje“ finala, saopštila je u petak dok je objavila planove za sprovođenje preporuka nezavisnog panela nakon haosa na izložbenom delu Lige šampiona 2022.

Finale Lige šampiona je odloženo za 36 minuta pošto hiljade navijača Liverpula nisu uspele da uđu na Stad de Frans za meč 28. maja, koji je Real Madrid pobedio sa 1-0.

UEFA, evropsko fudbalsko rukovodstvo, izvinilo se Liverpulu što je prvobitno okrivilo navijače merzisajdskog kluba za haos nakon objavljivanja pregleda u februaru.

UEFA je saopštila da je od tada imala „pozitivan dijalog“ sa navijačima preko grupe Football Supporters Europe (FSE) kako bi osigurala da budu uključeni u finale u budućnosti.

„U UEFA-i smo u potpunosti posvećeni tome da svaki ljubitelj fudbala može da uživa u nastupu svog tima u finalu UEFA u bezbednom, bezbednom i prijatnom okruženju“, rekao je generalni sekretar UEFA Teodor Teodoridis u saopštenju.

„Razvili smo i primenili sveobuhvatne operativne mere koje uključuju preporuke… i vredan doprinos navijačkih grupa kako bismo poboljšali bezbednost i sigurnost na finalu takmičenja naših klubova i reprezentacije.

UEFA je saopštila da će sarađivati sa FSE, njegovom mrežom navijača i finalistima kako bi odredila koliko navijača će putovati u gradove domaćine, dogovoriti se sa lokalnim vlastima kao što su postavljanje zona za fanove i poboljšanje komunikacije navijača.

„Predstavnici FSE-a su takođe integrisani u operativne timove na dan utakmice za svako finale i deo su revidiranog sveobuhvatnog procesa saopštavanja kako bi se obezbedilo da naučene lekcije budu integrisane u buduća finala“, saopštila je UEFA.

UEFA je saopštila da je povećala broj svojih službenika za bezbednost i bezbednost koji će pokrivati finale, dok je ove godine naručila izveštaje o modeliranju publike za finale.

Fudbalsko telo je takođe saopštilo da je uspostavilo proces da se izbegne ponavljanje prošlogodišnjeg kada su snimci CCTV-a sa stadiona uništeni nakon utakmice.