Slovački ministar spoljnih poslova podneo ostavku

Slovački ministar spoljnih poslova podneo ostavku

Slovački ministar spoljnih poslova ponudio je ostavku u petak, rekao je predsednik, nanevši novi udarac kabinetu desnog centra koji je već obavljao funkciju privremene uoči izbora u septembru.

Odlazak Rastislava Kačera usledio je nakon niza drugih ministarskih ostavki i pritiska na premijera Eduarda Hegera, koji se suočavao sa sve većim pozivima opozicije da podnese ostavku i napravi mesto za vladu tehnokrata.

Ova prepirka je skoro paralisala politiku u članici NATO-a i EU, koja je od ruske invazije snažno podržavala susednu Ukrajinu.

„Ministar spoljnih poslova Kačer je… neformalno izrazio volju da bude razrešen dužnosti“, rekla je predsednica Zuzana Čaputova u televizijskom obraćanju uživo iz Londona, gde će prisustvovati subotnjem krunisanju britanskog kralja Čarlsa.

Caputova, čija uloga joj daje ovlašćenje da imenuje novog premijera, rekla je da će po povratku razgovarati o situaciji sa Hegerom i predsednikom parlamenta Borisom Kolarom.

Kačer, koji putuje u Italiju, nije odmah bio dostupan da komentariše svoje razloge.

Vladajuća koalicija se bori od kada je izgubila većinu u septembru prošle godine kada je slobodarska stranka SaS napustila.

SaS se pridružio levičarskoj opozicionoj stranci u glasanju putem predloga za izglasavanje nepoverenja u decembru, optužujući vladu da ne pomaže ljudima da se nose sa većim troškovima energije.

Parlament je izglasao održavanje vanrednih izbora u septembru ove godine. Nekoliko ministara je otišlo, navodeći različite razloge, a poslednji ministar poljoprivrede ove nedelje nakon skandala oko subvencije za firmu koju poseduje. On je negirao bilo kakvu nepravdu.

Heger je morao da preuzme odgovornost za svako odeljenje nakon svake ostavke, pošto se radna mesta ne mogu popuniti dok je vlada vršilac dužnosti.

Premijer je rekao da neće komentarisati sve dok se ne sastane sa predsednikom.