Vlada usvojila predložene mere

Vlada usvojila predložene mere

Članovi Vlade usvojili su mere koje je danas objavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a koje su predložene nakon zločina u Mladenovcu.

Današnja sednica Vlade Republike Srbije započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno će pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja. Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 20 procenata.

Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

MUP će takođe razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donete 4. maja 2023. godine, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputiće javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Ministarstvo pravde će u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremiti izmene zakona, kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” iz člana 348.

Pripremljene izmene odnosiće se na pooštravanje kazni za sledeća krivična dela:

onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina, onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se ne može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 2 do 12 godina, onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina, onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina, onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina.