SZO je proglasila kraj globalnoj zdravstvenoj opasnosti od COVID-a

SZO je proglasila kraj globalnoj zdravstvenoj opasnosti od COVID-a

COVID-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija, veliki korak ka kraju pandemije koja je ubila više od 6,9 miliona ljudi, poremetila globalnu ekonomiju i opustošene zajednice.

Komitet SZO za hitne slučajeve sastao se u četvrtak i preporučio agenciji UN da proglasi kraj vanredne situacije za javno zdravlje od međunarodnog značaja, koja je na snazi više od tri godine.

„Zbog toga s velikom nadom proglašavam COVID-19 globalnom zdravstvenom hitnom situacijom“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, dodajući da kraj vanredne situacije ne znači da je COVID-19 završen kao globalna pretnja po zdravlje.

Komitet SZO za hitne slučajeve prvi put je objavio da je COVID predstavljao njen najviši nivo uzbune pre više od tri godine, 30. januara 2020. Status pomaže da se međunarodna pažnja usmeri na pretnju po zdravlje, kao i da se jača saradnja na vakcinama i tretmanima.

Ukidanje je znak napretka koji je svet postigao u ovim oblastima, ali COVID-19 je tu da ostane, rekla je SZO, čak i ako više ne predstavlja hitan slučaj.

„COVID je promenio svet, promenio je i nas. I tako bi trebalo da bude. Ako se vratimo na ono kako je bilo pre COVID-19, nećemo uspeti da naučimo lekcije i izneverili smo naše buduće generacije“, rekao je Gebrejesus.

Stopa smrtnosti je usporila sa vrhunca od više od 100.000 ljudi nedeljno u januaru 2021. na nešto više od 3.500 u nedelji do 24. aprila 2023, prema podacima SZO.

SZO ne proglašava početak ili kraj pandemije, iako je počeo da koristi termin za COVID u martu 2020.

Prošle godine je američki predsednik Džo Bajden rekao da je pandemija završena. Kao i niz drugih zemalja, najveća svetska ekonomija počela je da ukida svoje domaće vanredno stanje zbog COVID-a, što znači da će prestati da plaća vakcine između ostalih beneficija.

Drugi regioni su preduzeli slične korake. Evropska unija je u aprilu prošle godine saopštila da je vanredna faza pandemije završena, a afrički šef SZO Matšidiso Moeti rekao je u decembru da je vreme da se pređe na rutinsko upravljanje COVID-om širom kontinenta.

Završetak vanredne situacije mogao bi značiti da se međunarodna saradnja ili napori za finansiranje takođe privedu kraju ili da se fokus pomeri, iako su se mnogi već prilagodili pošto se pandemija povukla u različitim regionima.