Portugalski predsednik upozorava premijera na razdor, ali izbegava krizu

Portugalski predsednik upozorava premijera na razdor, ali izbegava krizu

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa, koji ima ovlašćenje da raspusti parlament, izdao je u četvrtak novo upozorenje premijeru nakon što je njihov raskol doveo zemlju na ivicu političke krize, ali se uzdržao od drastičnije akcije, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, predsednik je rekao da socijalistička vlada mora da uradi da očuva svoj kredibilitet i da će on biti odlučniji u svom odnosu sa administracijom, ali stabilnost mora biti očuvana kako bi se pomoglo Portugalcima da se izbore sa visokom inflacijom i kamatnim stopama.

Opozicione stranke pozvale su u sredu predsednika da iskoristi svoju moć da raspusti parlament nakon što je Kosta odbio ponudu ministra za infrastrukturu Žoaa Galambe da podnese ostavku u sve dubljem skandalu oko državne avio-kompanije TAP, odbacujući Rebelo de Souzu.

Konzervativni predsednik, koji je jasno stavio do znanja da želi da Galamba izađe, rekao je da se ne slaže sa Kostinom odlukom jer je prethodno upozorio da bi mogao da raspusti parlament ako vlada izgubi kredibilitet.

S obzirom da se rast širom Evrope već usporava, kriza vlade bi takođe zakomplikovala raspodelu vitalnih fondova EU za oporavak od pandemije u Portugalu.

Kostini socijalisti osvojili su potpunu parlamentarnu većinu u januaru 2022, ali njegovu treću vladu zaredom muče problemi.