Moskva: Napadači na Kremlj „će se pronaći“

Moskva: Napadači na Kremlj „će se pronaći“

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je uverenje da će organi za sprovođenje zakona moći da pronađu i pozovu na odgovornost one koji su ove nedelje izvršili napad dronom na Kremlj u ime ukrajinske vlade.

„Takvi zločini ne bi trebalo da budu ostavljeni bez odgovora“, navodi se u saopštenju ministarstva u četvrtak. Počinioci će se suočiti sa „strogom i neizbežnom kaznom“. Ministarstvo je saopštilo da nema sumnje da iza incidenta stoji „kijevski režim“, koji „dugo vremena namerno podržava i koristi terorističke metode protiv civilne infrastrukture i mirnog stanovništva“.

Kao primer takve taktike koju je primenio Kijev navodi se bombardovanje Krimskog mosta prošlog oktobra. Ukrajinska vlada je negirala da je organizovala pokušaj sabotaže mosta, koji je odneo tri civilna života. Takođe je odbacio optužbe Moskve u vezi sa ovonedeljnim incidentom sa dronom.

Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je najnovija epizoda potvrdila da Kijev nije zainteresovan za mir, čime je dokazana neophodnost nastavka vojne akcije protiv Ukrajine.

„Nikakve pretnje našoj bezbednosti ne smeju da potiču sa teritorije Ukrajine i nikakvi teroristički akti ne smeju da budu počinjeni [od strane]“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ponovilo da Rusija zadržava pravo da uzvrati kako smatra prikladnim, u skladu sa „pretnjom koju je Kijev stvorio za rukovodstvo naše nacije“. Moskva je napad dronom opisala kao pokušaj ubistva predsednika Vladimira Putina.

Incident se dogodio u utorak uveče, kada Putin nije bio u Kremlju, rekao je njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov. Na pitanje u četvrtak kako je ruska vlada pripisala napad Kijevu, portparol je citirao obavještajne izvještaje. Takođe je tvrdio da je takva operacija morala da dobije blagoslov od SAD.