EU: Kipar kasni sa zamrzavanjem ruske imovine

EU: Kipar kasni sa zamrzavanjem ruske imovine

Izvršna vlast Evropske unije želi dublje da uđe u to zašto je Kipar zamrznuo samo 100 miliona evra (110 miliona dolara) vrednu imovinu koja pripada Rusima koji su suočeni sa sankcijama usred rata u Ukrajini, rekao je u četvrtak komesar za pravosuđe bloka.

U poređenju sa drugim državama članicama EU koje su zamrznule rusku imovinu u vrednosti od 2 do 4 milijarde evra, Kiparska prijavljena suma „izgleda da je malo niska“, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Posle razgovora sa kiparskom ministarkom pravde Anom Kukides-Prokopiju, EU želi da preispita sprovođenje sankcija u toj ostrvskoj državi u istočnom Mediteranu s obzirom na veliki iznos ruskih investicija tamo, rekao je Rejnders.

On je citirao izveštaj Centralne banke Kipra koji kaže da je samo 2020. zemlja dobila 96 milijardi evra ruskih investicija.

„To je prava zabrinutost, ali trenutno smo u fazi u kojoj tražimo da dobijemo sve više (informacija) o razlogu zašto je tako nizak ili o činjenici da je moguće povećati“ iznos zamrznutih sredstava , rekao je Reinders novinarima.

On je rekao da blok takođe želi da ispita kako je ruska imovina odtekla sa Kipra i drugih zemalja članica EU „ponekad uz podršku pružalaca usluga na nacionalnom nivou“ nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zvaničnik EU je rekao da će delegacija iz Direkcije EU za finansijske usluge, finansijsku stabilnost i unije tržišta kapitala posetiti Kipar u nekom trenutku kako bi detaljno razgovarala o ovim pitanjima.

Predsednik Kipra Nikos Hristodulides obećao je prošlog meseca da će suzbiti svako kršenje sankcija nakon što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uključile 13 kiparskih državljana i drugih pravnih lica u novu rundu sankcija usmerenih na finansijske mreže dva ruska oligarha.

Hristodulides je rekao da je Kipar „dovoljno patio“ od takvih optužbi s obzirom na finansijske veze zemlje sa Moskvom, dodajući da je gušenje vlastima dalo priliku da zaustave dalje prljanje njegovog imena.

Vlasti na Kipru pokrenule su sopstvenu istragu o tome da li je 13 pojedinaca i drugih entiteta zaista prekršilo sankcije EU protiv Rusije i zatražile su pomoć od vlasti SAD i Velike Britanije.