Orban: Ne bi bilo rata u Ukrajini pod Trampovim predsedništvom

Orban: Ne bi bilo rata u Ukrajini pod Trampovim predsedništvom

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da „da je Donald Tramp danas američki predsednik, ne bi bilo rusko-ukrajinskog rata“.

Šef mađarske vlade je, dok je držao glavni govor na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), pozvao Trampa da se kandiduje i „učini Ameriku velikom“.

Pomenuta konferencija se drugu godinu zaredom održava u Evropi. Događaji SRAS-a se održavaju od 1974. godine, a u njima je nedavno aktivno učestvovao bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Prema pisanju mađarske publikacije 444.hu, u svom uvodnom govoru na međunarodnom skupu desnice, Viktor Orban se fokusirao na činjenicu da je levica pokrenula virusni napad migracijom, rodom i „vokom“ (oni koji u potpunosti dele ideale globalizam) da uništi nacije.

Prema Orbanu, Mađarska je inkubator u kome se testira konzervativna politika budućnosti. Ovde nisu samo govorili o pobedi nad liberalima, već su to i sproveli u delo, rekao je on. Prema rečima Orbana, do 2015. godine niko u svetu nije bio zainteresovan za to šta je radila mađarska vlada.

„Svetsku slavu mađarskog eksperimenta dugujemo Džordžu Sorošu“, rekao je mađarski premijer.

On očekuje da će velika politička bitka u Evropi u narednim mesecima biti povezana sa činjenicom da Brisel želi da državama oduzme nezavisnu spoljnu politiku.

Istovremeno, prema njegovim rečima, rekonkvista je već počela: italijanska, poljska i izraelska vlada uvrstile su ga među važne desničarske saveznike.

Podsetimo, na Konferenciji konzervativnog političkog delovanja u SAD učestvovaće i premijer Gruzije Iraklij Garibašvili.