Ograničavanje e-cigareta sa ukusom može smanjiti njihovu upotrebu među mladim osobama

Ograničavanje e-cigareta sa ukusom može smanjiti njihovu upotrebu među mladim osobama

Prema novom istraživanju u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, navesti mnoge adolescente i mlade odrasle osobe da prestanu da koriste e-cigarete može biti jednostavno kao ukidanje verzija proizvoda sa ukusom. Ova studija sugeriše da bi velika većina trenutnih korisnika mogla da prestane da koristi ako proizvod postane dostupan samo u verziji za duvan.

„Različite regulatorne agencije su razmatrale ograničenje dostupnosti određenih ukusa e-tečnosti za e-cigarete“, kaže viši autor studije Alajna P. Taket, dr, docent u Centru za istraživanje duvana u državi Ohajo. Univerzitetski medicinski centar Veksner. „Naš tim je bio zainteresovan da ispita mlade i mlade odrasle kako bi razumeo njihove misli o tome koje izbore bi mogli doneti ako regulatorne politike dozvoljavaju samo arome mentola i/ili duvana u proizvodima e-tečnosti za e-cigarete.

Taket i njene kolege su koristile nacionalni praktični uzorak od 1.414 korisnika e-cigareta između 14 i 21 godine. Svi su koristili proizvod najmanje jednom dnevno u 30 dana pre završetka ankete. Pitali su ih o tome koje ukuse obično koriste (opcije su bile duvan, mentol, hladna menta, voćni led i voće/slatko).

Na pitanje šta bi uradili ako bi hipotetički savezni propis značio da su e-tečnosti sa ukusom duvana i mentola jedine dostupne opcije, 38,8% ispitanika je reklo da bi prekinulo upotrebu e-cigareta. Taj broj je skočio na 70,8% ako bi duvan postao jedina opcija. Adolescenti i mladi odrasli koji su preferirali vaping voća ili slatke ukuse bili su najosetljiviji na bilo koji ograničeni scenario u poređenju sa drugim preferencijama ukusa.

Taket je takođe smatrao zanimljivim da su adolescenti i mladi odrasli koji koriste arome sa aditivima za hlađenje (kao što je voćni led) prijavili veće šanse za prestanak upotrebe prema standardu proizvoda samo za duvan, u poređenju sa korisnicima ukusa mentola, što ukazuje na važnu razliku između ovih grupa. (Voćni led su arome e-cigareta koje imaju voćnu osnovu koja karakteriše ukus sa dodatkom za hlađenje kao što je mentol ili sintetičko rashladno sredstvo.)

„U ovom uzorku adolescenata i mladih odraslih, čini se da ukusi bez duvana mogu biti važni za njihovo interesovanje i nastavak upotrebe e-cigareta“, rekla je ona.

Nije poznato da li bi se trenutne namere koje su sami prijavili proširili na stvarno ponašanje u prirodnom okruženju i kako to može uticati na upotrebu ili uzimanje drugih duvanskih proizvoda. Buduća istraživanja bi mogla imati koristi od ispitivanja ovog scenarija u oblastima ili državama koje su usvojile politiku ograničenja ukusa, kao i od korišćenja reprezentativnijeg uzorka (prikladni uzorak je bio većinsko bele rase i većinsko žensko).

Pušenje cigareta i dalje je vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti u Sjedinjenim Državama. Taket kaže da je sprečavanje upotrebe e-cigareta među mladima ključni cilj za javno zdravlje, ali takođe ukazuje na potencijalni uticaj regulacije e-cigareta na odrasle koji puše i koji su počeli da koriste e-cigarete kao alternativu potpunom prestanku pušenja.

„Mnogi odrasli više vole da koriste neduvanske arome za prelazak sa zapaljivih cigareta na e-cigarete“, kaže Taket. „Politika ograničenja ukusa treba da razmotri najbolje načine za zaštitu javnog zdravlja, istovremeno podržavajući odrasle koji su zainteresovani da izaberu potencijalno manje štetne alternative zapaljivim cigaretama.“