Studija pokazuje da više šuma neće uticati na turizam

Studija pokazuje da više šuma neće uticati na turizam

Planinarenje, biciklizam, penjanje i vožnja čamcem. Kada uzmemo slobodno od posla ili škole, volimo da idemo u prirodu. Drugim rečima, pejzaž igra važnu ulogu za naš odmor. Da bi se promovisala biodiverzitet i sekvestracija ugljenika, fokus je na sadnji više drveća, posebno u planinskim područjima kao što je Hovgill Fells.

Hovgill Fells se nalazi na severozapadu Engleske i poznat je po svom mekom, valovitom i otvorenom pejzažu. To je popularno područje za turiste koji traže prirodu i posebno šetnju po brdima. Ali kako će to uticati na turizam ako područje bude pokriveno više šuma?

„Postoje mnoga mišljenja o šumama u ovim popularnim turističkim oblastima, zbog čega smo smatrali da je ova studija važna za sprovođenje“, kaže postdok Sara Vangeršov Iversen sa Odeljenja za agroekologiju, koja je sprovela studiju o tome kako sadnja više šuma utiče na želju turista da poseti Haugil Fels, ali prema Postdoku to je moglo biti bilo koje planinsko područje u Velikoj Britaniji.

Engleske visoravni su uglavnom definisani kao „područja sa manje prednosti“, jer su to područja koja su izazovna u smislu proizvodnje hrane. Područja sa manje prednosti su klasifikacija EU za socijalno i ekonomski ugrožena područja.

„Prvi se koriste za uzgoj ovaca, ali ovo je industrija koja se menja i doživljava pad. Zbog toga se često smatra da su ove oblasti idealne za stvaranje šuma“, kaže Iversen.

Međutim, nisu svi zadovoljni idejom o više šuma. Među lokalnim stanovništvom postoji zabrinutost da će više šuma značiti manje turista, a što manje turista znači nižu zaradu.

„Poljoprivrednici u ovim krajevima su razvili svoje poljoprivredne poslove tako da obuhvataju ne samo poljoprivredu, već i farme i pansione. Drugim rečima, postoji veliko interesovanje za to koliko turista dolazi i posećuje to područje. Dakle, važno je i za one koji upravljaju pejzažom da bi razumeli da li stvaranje šuma negativno utiče na ljude koji dolaze i posećuju“, objašnjava Iversen.

Otprilike 500 turista učestvuje u studiji, u kojoj su istraživači istraživali da li bi više šuma igralo ulogu u njihovoj poseti oblasti kao što je Haugil Fels.

„Postoji mnogo glasova u ovoj debati o tome da li ima više šuma ili ne. Ono što možemo da doprinesemo ovde je više dokaza direktno od turista. Razgovarali smo sa turistima i istražili da li šume u ovim oblastima zaista utiču na njihov izbor destinacije“, kaže Iversen .

U studiji, trenutno stanje 1,5% šuma unutar Haugil Felsa upoređeno je sa brojnim scenarijima za povećanje šuma sa 10%, 25%, 50%, 75% ili 100%

„Ukupni rezultat našeg istraživanja je da povećanje pokrivenosti šumama ne utiče na turiste. Velika većina je odgovorila da povećana količina šume neće uticati na to da li će posetiti to područje. S druge strane, vidimo da je broj ljudi koji bi i dalje posećivali se neznatno smanjivalo što je više šume zasađeno, ali čak i pri scenariju od 75% i 100% i dalje je većina ispitanika odgovorila da im to nije bitno“, kaže Iversen.

Međutim, studija pokazuje da, iako turisti ne bi imali ništa protiv da svoje aktivnosti na odmoru provedu u šumama, ipak više vole da imaju pogled sa vrha planine.

„To je prilično mala studija, razgovarali smo sa oko 500 turista na određenoj lokaciji u Velikoj Britaniji, ali fokus je bio na glasovima turista. Lokalno, naravno, to je veoma koristan rezultat, evo dokaza da možete zasaditi šume bez negativnog uticaja na turizam. To je takođe studija koja je korisna u ostatku UK, gde je fokus na stvaranje šuma u ​​sličnim planinskim oblastima. Evo dokaza da to neće uticati na turizam onoliko koliko se strahuje“, kaže Iversen.