Eksperimentalni lek smanjuje kognitivni pad kod osoba sa Alchajmerom

Eksperimentalni lek smanjuje kognitivni pad kod osoba sa Alchajmerom

Američki proizvođač lekova Eli Lili u sredu je objavio da je njegov eksperimentalni lek za Alchajmerovu bolest značajno usporio kognitivni i funkcionalni pad, a rezultati koje su stručnjaci ocenili kao „izvanredne“.

U placebom kontrolisanom ispitivanju na skoro 1.200 ljudi sa ranim oblicima bolesti, donanemab je usporio napredovanje simptoma za 35 procenata u periodu od 18 meseci, mereno njihovom sposobnošću da obavljaju svakodnevne zadatke kao što su upravljanje finansijama, vožnja, angažovanje u hobiji i razgovori o aktuelnim događajima.

Ovo je usledilo nakon smanjenja od 27 procenata uočenog za Biogen i Eisaijev lekanemab, koji je takođe proglašen uspešnim i odobren od strane SAD u januaru.

Lilli je rekla da će brzo dostaviti svoje rezultate američkoj Upravi za hranu i lekove, kao i drugim globalnim regulatorima.

„Izuzetno smo zadovoljni što je donanemab dao pozitivne kliničke rezultate sa ubedljivim statističkim značajem za ljude sa Alchajmerovom bolešću u ovom ispitivanju“, rekao je Daniel Skovronski, glavni naučni i medicinski službenik kompanije Lilli, u izjavi.

Kod Alchajmerove bolesti, dva ključna proteina, tau i amiloid beta, nakupljaju se u zamršene i plakove, poznate zajedno kao agregati, koji uzrokuju umiranje moždanih ćelija i dovode do smanjenja mozga.

Kao i lekanemab (takođe poznat po svom trgovačkom nazivu Lekembi), donanemab cilja amiloid beta.

Nik Foks, iz Britanskog instituta za istraživanje demencije, rekao je da, iako kompletan skup podataka još nije dostupan, rezultati objavljeni u saopštenju za štampu „potvrđuju da smo u novoj eri modifikacije bolesti za Alchajmerovu bolest“.

„Ovo kliničko ispitivanje je pravi napredak, pokazujući značajno usporavanje kognitivnog pada od 35% kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću sa visokim amiloidnim beta, ali niskim opterećenjem tau“, dodao je Mark Buše, vođa grupe Britanskog instituta za istraživanje demencije na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Neželjeni efekti su uključivali privremeni otok u drugim delovima mozga, koji se javio kod skoro četvrtine lečenih pacijenata, kao i mikrohemoragije koje su se javile kod 31 odsto pacijenata na lečenoj ruci i 14 odsto pacijenata u placebo grupi.

© 2023 AFP

Istražite dalje