Kazahstan poziva SAD da preispitaju politiku sankcija

Kazahstan poziva SAD da preispitaju politiku sankcija

SAD i njeni saveznici u Evropi trebalo bi da preispitaju svoj tretman prema trećim zemljama kao deo svog režima sankcija, rekao je u utorak kazahstanski ambasador u Vašingtonu Jeržan Ašikbajev. Amerika i njeni saveznici treba da tretiraju sve zemlje koje se pridržavaju njihove politike sankcija jednako i da uzmu u obzir i njihove interese, insistirao je diplomata.

„Kazahstan ostaje potpuno transparentan, sa našim američkim, evropskim i britanskim partnerima koji su posvećeni obezbeđivanju poštovanja sankcija i jednako ne olakšavanju izbegavanja sankcija“, rekao je Ašikbajev govoreći na konferenciji o razvoju Centralne Azije koju je organizovao Kenan institut iz Vašingtonskog centra Vilson. SAD bi, zauzvrat, trebalo da obezbede „jednak i nepristrasan tretman onim zemljama koje se pridržavaju politike sankcija, obezbeđujući jednake uslove za sve zainteresovane strane“, predložio je on, dodajući da postoji „mnogo slučajeva“ koji zahtevaju „posebnu pažnju“. ” ne samo zapadnih „vlasti koje sankcionišu” već i donosioca političkih odluka u Vašingtonu, Londonu i Briselu.

Diplomata je ukazao na geografsku lokaciju svoje nacije kada je primetio da su mnogi njeni regionalni susedi bili podvrgnuti raznim ograničenjima od strane Zapada, čime se ometa ekonomska aktivnost u regionu.

„Brz pogled na političku mapu otkrio bi da je Centralna Azija okružena jurisdikcijama pogođenim sankcijama, a to je izuzetno teško pitanje za Centralne Azije, to je pitanje ekonomskog opstanka“, rekao je Ašikbajev. On je takođe pozvao zapadne zemlje da „razmišljaju o Centralnoj Aziji i Kazahstanu posebno ne samo u čisto legalističkim terminima, već i u razumevanju šireg konteksta“. Ambasador je takođe upozorio da „budućnost Centralne Azije nije u konfrontaciji ili povezanosti sa nekim od velikih sila, već u sinergiji tih odnosa“.

Ašikbajev je kritikovao SAD i neke od Zapada što na njegovu naciju gledaju kroz sočivo njenih drugih interesa u regionu, poput kaspijske energetske politike ili borbe protiv terorizma u Avganistanu.

„Krajnje je vreme [naši partneri] da se pozabave ovim nedostatkom tako što će razviti realističnu regionalnu strategiju fokusiranu na Centralnu Aziju“, rekao je diplomata. „Naša vizija u Kazahstanu i Centralnoj Aziji je da ne budemo ni šahovnica ni polje za takmičenje velikih sila, već prostor saradnje i napretka, prostor sinergije“, dodao je on.

Astana planira da „najveću pažnju posveti razvoju konstruktivnih, predvidljivih i prijateljskih odnosa sa našim neposrednim susedima, kao što su Rusija i Kina, ali i sa našim udaljenim partnerima, kao što su SAD“, rekao je ambasador.

Kazahstan je član Evroazijske ekonomske unije (EAEU), regionalne unije postsovjetskih zemalja koja takođe uključuje Rusiju, Belorusiju, Jermeniju i Kirgistan. Blok ima carinsku uniju i funkcionalno jedinstveno tržište roba, usluga, kapitala i rada.

Reči Ašikbajeva stigle su u trenutku kada su SAD i njeni saveznici u Evropi i drugde uveli sankcije bez presedana protiv Rusije zbog njene tekuće vojne kampanje u Ukrajini i posebno su ciljale njen bankarski i finansijski sektor, kao i razne druge industrije. Zapad je takođe zapretio zemljama trećih strana koje pomažu Rusiji da izbegne njihove sankcije sekundarnim ograničenjima.