Nema dokaza da je Ed Širan kopirao ‘Let’s Get It On’

Nema dokaza da je Ed Širan kopirao ‘Let’s Get It On’

Advokat britanskog kantautora Eda Širana u sredu je pozvao porotnike da odbiju tužbu kojom se Širan optužuje da je kopirao klasik Marvina Geja „Let’s Get it On“, nazvavši slučaj kršenja autorskih prava koji uključuje hit pesmu „Thinking Out Loud“ pokušaj da se preuzme vlasništvo nad osnovnim elementima muzike.

Ilen Farkaš, u svojoj završnoj reči na saveznom sudu na Menhetnu, rekla je da „ne postoji ni jedan jedini dokaz“ koji bi bio u suprotnosti sa svedočenjem Širana i njegove koscenarke Ejmi Vedž, koji su rekli porotnicima da su napisali „Thinking Out Loud“ na osnovu svog doživljava i muzičku inspiraciju crpe od pevača Van Morisona.

„Oni su samostalno kreirali ‘Thinking Out Loud’“, rekla je Farkaš.

Tužitelji su ukazali na slična progresija akorda i ritam u dve pesme. Farkaš je poroti rekla da su to „osnovni muzički gradivni blokovi“ koje niko ne poseduje. Ona je rekla da je veštak za naslednike pokušao da obmane porotu tvrdeći da su melodije dve pesme slične.

„Mogli ste sopstvenim ušima da čujete kako ove melodije zvuče kada se sviraju“, rekao je Farkaš. „Nisu ni izdaleka slični.“

Očekivalo se da će advokat naslednika kasnije popodne dati završnu reč poroti.

Gej, koji je preminuo 1984. godine, sarađivao je sa Taunsendom, koja je preminuo 2003., da bi napisao pesmu „Let’s Get It On“, koja je bila na vrhu Bilbordove liste 1973. „Thinking Out Loud“ je dostigla vrhunac na 2. mestu na Bilbord Hot 100 2015.

Širan se takođe suočava sa tužbama zbog „Thinking Out Loud“ na istom sudu od kompanije u vlasništvu investicionog bankara Dejvida Pulmana koja ima autorska prava na pesmu Marvina Geja.

Širan je prošle godine pobedio na suđenju u Londonu u odvojenom slučaju zbog autorskih prava zbog svog hita „Shape of You“.

Gejini naslednici su 2015. dobili tužbu tvrdeći da je pesma Robina Tika i Farela Vilijamsa „Blurred Lines” kopirala Gejinu pesmu „Got to Give It Up”.