Šef Vagnera: Počeo kontranapad Ukrajine

Šef Vagnera: Počeo kontranapad Ukrajine

Šef privatne vojne kompanije Vagner grupa Jevgenij Prigožin rekao je u sredu da su ukrajinske snage počele kontranapad u Bahmutu/Artjomovsku i da prete da će savladati njegove nedovoljno snabdevene trupe.

Vagnerove snage napredovale su u sredu više od 200 metara, izgubivši 116 poginulih i ostavivši manje od tri kvadratna kilometra Donbasa u ukrajinskom posedu, rekao je Prigožin u audio snimku objavljenom na internetu.

Ukrajinska vojska je „počela svoj protivnapad“, dodao je Prigožin, opisujući ih kao „neograničenu ljudsku snagu i municiju“.

U međuvremenu, on je naslikao strašnu sliku Vagnerove situacije, rekavši da je „nestašica municije akutna“ i da njegovim trupama preostaje još „samo nekoliko dana“.

Ministarstvo odbrane Rusije odbija da Vagneru izda artiljerijsku municiju, „ignorišući svaki naš zahtev“, tvrdi Prigožin.

Vagnerove snage bile su na čelu uličnih borbi u Artjomovsku, koji Ukrajinci znaju kao Bahmut, ključnom železničkom i drumskom čvorištu u Donbasu. Kijev je uputio desetine hiljada vojnika u grad, čak i kada su Vagner i druge ruske trupe uspostavile kontrolu vatre nad svim putevima za snabdevanje, ostavljajući Ukrajince napola opkoljene.