NATO planira da otvori kancelariju u Japanu

NATO planira da otvori kancelariju u Japanu

Japan i NATO navodno nastoje da povećaju saradnju u sajber prostoru, a vojna alijansa predvođena SAD planira da otvori svoju prvu kancelariju za vezu u Tokiju, izvestio je u sredu Nikkei Asia.

Prema pisanju lista, koji se poziva na japanske i NATO zvaničnike, ova stanica bi omogućila alijansi da sprovodi periodične konsultacije sa Japanom i drugim partnerima u regionu, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Nikkei je izvestio da se o predlogu za otvaranje kancelarije za vezu još uvek pregovara nakon što su ga prvi put izneli japanski premijer Fumio Kišida i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete potonjeg Tokiju ranije ove godine.

Nejasno je kako će biti organizovan kancelarijski prostor. List napominje da slične NATO stanice obično obezbeđuje zemlja domaćin i da bi, ako Tokio na kraju finansira uporište zapadnog vojnog saveza u Japanu, to označilo novu fazu u odbrambenoj saradnji za zemlju.

Tokio takođe navodno planira da potpiše individualno prilagođen program partnerstva sa alijansom pre samita NATO-a u Litvaniji u julu. Japan i NATO navodno nastoje da prodube saradnju u borbi protiv sajber pretnji, koordiniraju stavove o novim i disruptivnim tehnologijama i razmenjuju beleške o borbi protiv dezinformacija, izvestio je Nikkei.

Vijest dolazi u trenutku kada je NATO otvoreno iznio svoje planove za povećanje saradnje sa svojim partnerima u indo-pacifičkom regionu. U svom Strateškom konceptu iz 2022, blok je objasnio potrebu za stvaranjem novih saveza ukazujući na „sistemske izazove“ evroatlantskoj bezbednosti koje predstavljaju Kina i Rusija, pri čemu je Moskva opisana kao „najznačajnija i najdirektnija pretnja“ NATO-u.

Pokušaji bloka da proširi svoj uticaj na Aziju već su izazvali kritike i iz Moskve i iz Pekinga. U martu je ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao nastojanje da se stvori „globalni NATO“ i rekao da to liči na akcije nacističke Nemačke, Italije i Japana 1930-ih.

Kina je, u međuvremenu, takođe osudila strateški koncept NATO-a, tvrdeći da je pun iskrivljenih činjenica i ukaljan hladnoratovskim mentalitetom koji blati spoljnu politiku Pekinga.