Pentagon obećava nastavak podrške Ukrajini

Pentagon obećava nastavak podrške Ukrajini

Sjedinjene Države nameravaju da dodele nove tranše vojne pomoći Ukrajini i ostaju u stalnom kontaktu sa ukrajinskim rukovodstvom kako bi utvrdile najhitnije potrebe Oružanih snaga zemlje, izjavio je portparol Pentagona, general Patrik Rajder, prenosi Ukrinform.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu uz bezbednosnu pomoć i dalje kao što smo to činili“, rekao je portparol upitan o novom paketu pomoći za Oružane snage Ukrajine, koje se pripremaju za kontraofanzivu.

Rajder je napomenuo da neće ulaziti u detalje procesa i prestao je da precizira kada će tačno biti objavljena sledeća tranša pomoći. Međutim, general je primetio da SAD „od samog početka“ blisko sarađuju sa ukrajinskim rukovodstvom, kao i sa saveznicima i partnerima, kako bi utvrdile šta je Ukrajini potrebno da zaštiti svoj suverenitet i povrati teritorije koje je Rusija zauzela.

Kako je ranije preneo Ukrinform, portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da će SAD uskoro objaviti novi paket odbrambene podrške Ukrajini. On je takođe obavestio novinare da su SAD prenele Ukrajini skoro 100 odsto vojne pomoći koju je Kijev već zatražio.