Ugandski poslanici usvojili novu verziju oštrog zakona protiv homoseksualaca

Ugandski poslanici usvojili novu verziju oštrog zakona protiv homoseksualaca

Ugandski zakonodavci usvojili su u utorak novu verziju zakona protiv homoseksualaca kako bi se uklonila klauzula koja je, izgleda, kriminalizovala identifikaciju kao LGBTK, prenosi AP.

Predsednik Joveri Museveni vratio je predlog zakona prošlog meseca u nacionalnu skupštinu, tražeći izmene koje bi napravile razliku između identifikovanja kao LGBTK i stvarnog bavljenja homoseksualnim činovima.

Homoseksualizam je već bio nezakonit u toj istočnoafričkoj zemlji prema zakonu iz kolonijalne ere koji je kriminalizovao seksualnu aktivnost „protiv poretka prirode“. Kazna za to delo je doživotni zatvor.

Zakonom je propisana smrtna kazna za „tešku homoseksualnost“, koja se definiše kao slučajevi seksualnih odnosa sa maloletnim i drugim kategorijama ugroženih lica, ili kada je počinilac zaražen HIV-om.

Osumnjičeni osuđen za „pokušaj teških homoseksualaca” može biti kažnjen zatvorom do 14 godina, a za krivično delo „homoseksualizam u pokušaju” kazna je do 10 godina, navodi se u zakonu.

Iako zakon više ne bi kriminalizovao pojedince koji se identifikuju kao LGBTK, revidirana verzija i dalje dozvoljava zatvorske kazne do 20 godina za zagovaranje ili promovisanje prava LGBTK osoba.

Predlog zakona koji su poslanici usvojili u utorak sada se vraća predsedniku, koji može da potpiše ili stavi veto. Nije odmah bilo jasno koje su druge promene zakonodavci napravili tokom svoje dugačke plenarne sednice u prestonici Kampali.

Museveni je pod pritiskom međunarodne zajednice da stavi veto na zakon.

SAD su upozorile na ekonomske posledice ako se zakon usvoji. Grupa eksperata UN-a opisala je nacrt zakona koji su prethodno usvojili poslanici kao „neverovatno kršenje ljudskih prava“, dok ga je Amnesti internešenel nazvao „drakonskim i preširokim“.

Anti-gej osećanja u Ugandi porasla su poslednjih nedelja usred izveštavanja u vestima o navodima o sodomiji u internatima, uključujući i prestižnu za dečake gde je roditelj optužio učiteljicu da je zlostavljao njenog sina.

Februarska odluka Nacionalne skupštine Engleske crkve da nastavi sa zabranom crkvenih venčanja za istopolne parove, a istovremeno dozvoli sveštenicima da blagosiljaju istopolne brakove i građanska partnerstva, naljutila je mnoge u Ugandi i drugde u Africi.

Homoseksualnost je kriminalizovana u više od 30 od 54 afričke zemlje. Neki Afrikanci to vide kao ponašanje uvezeno iz inostranstva, a ne kao seksualnu orijentaciju.