Zagađenje vazduha može povećati rizik od demencije

Zagađenje vazduha može povećati rizik od demencije

Pre tri godine, međunarodna studija koju je naručio časopis Lancet navela je 12 promenljivih faktora koji povećavaju rizik od demencije, uključujući tri nova: prekomerni alkohol, povrede glave i zagađenje vazduha.

Pišući u izdanju časopisa za Alchajmerovu bolest od 2. maja 2023., tim istraživača, predvođen naučnicima sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, dalje razrađuje kako je izloženost poslednjem od tih novih faktora – zagađenju vazduha, kao što je automobil izduvnih gasova i emisija iz elektrane—povezan je sa merljivo većim rizikom od razvoja demencije tokom vremena.

Viši autor dr Villiam S. Kremen, profesor psihijatrije i ko-direktor Centra za genetiku ponašanja starenja na Medicinskom fakultetu UC San Diego, i kolege su ispitali osnovne kognitivne procene oko 1.100 muškaraca koji učestvuju u tekućem Vijetnamu Era Tvin Studi of Aging. Prosečna početna starost bila je 56 godina, sa 12 godina praćenja.

Dodatno su razmatrali mere izloženosti određenim materijama (PM2.5) u vazduhu i azot-dioksidu (NO 2 ), koji nastaje kada se sagorevaju fosilna goriva, i procene epizodne memorije, izvršne funkcije, verbalne tečnosti, brzine obrade mozga. i APOE genotip.

APOE je gen koji daje uputstva za stvaranje proteina ključnog za transport holesterola i drugih masti u krvotok. Jedna verzija ili alel APOE nazvan APOE-4 je identifikovan kao gen za jak faktor rizika za Alchajmerovu bolest.

Istraživači su otkrili da su učesnici sa višim nivoima izloženosti PM2.5 i NO 2 u svojim 40-im i 50-im godinama pokazali lošije kognitivno funkcionisanje u verbalnoj tečnosti od 56 do 68 godina. A osobe sa alelom APOE-4 izgledale su još osetljivije, sa izloženi višim nivoima PM2,5 koji pokazuju lošije rezultate za izvršnu funkciju i oni sa većom izloženošću NO 2 pokazuju lošije ishode koji uključuju epizodno pamćenje.

Izvršna funkcija se odnosi na kognitivne veštine višeg nivoa koje se koriste za planiranje, kontrolu i koordinaciju mentalnog ponašanja i dela. Epizodična memorija je sposobnost prisećanja i ponovnog doživljavanja različitih, specifičnih prošlih događaja.

„Izveštaj Lanceta za 2020. zaključio je da bi modifikovanje 12 faktora rizika, koji uključuju druge poput obrazovanja i depresije u srednjim godinama, moglo da smanji učestalost demencije za čak 40%“, rekla je prvi autor dr Kerol E. Franz, profesor psihijatrije i kodirektor Centra za genetiku ponašanja starenja.

„U tom izveštaju zagađenje ambijentalnog vazduha predstavlja veći rizik za Alchajmerovu bolest i srodne demencije od dijabetesa, fizičke aktivnosti, hipertenzije, konzumacije alkohola i gojaznosti. Naši nalazi naglašavaju važnost identifikovanja faktora rizika koji se mogu promeniti što je ranije moguće – i da procesi kojim zagađenje vazduha utiče na rizik za kasniji kognitivni pad počinje ranije nego što su prethodne studije sugerisale.“