Depresija uzrokovana kontracepcijom povezana sa rizikom od postporođajne depresije

Depresija uzrokovana kontracepcijom povezana sa rizikom od postporođajne depresije

Istorija depresije povezana sa hormonskom kontracepcijom (HC) povezana je sa povećanim rizikom od postporođajne depresije (PPD), prema studiji objavljenoj na mreži 26. aprila u JAMA Psichiatry.

Søren Vinther Larsen, MD, iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu u Danskoj, i kolege ispitali su vezu između prethodne depresije povezane sa započinjanjem HC ili nije povezana sa inicijacijom HC i rizika za PPD u kohortnoj studiji koja je uključivala žene koje žive u Danskoj sa svojim prvim porođajem između januara. 1, 1996. i 30. juna 2017. Podaci su uključeni za 188.648 majki koje su rodile prvi put: 3,0 procenata je imalo istoriju depresije povezanu sa inicijacijom HC, a 9,8 procenata je imalo istoriju depresije koja nije bila povezana sa inicijacijom HC. PPD je definisan kao početak depresije u roku od šest meseci nakon porođaja.

Istraživači su otkrili da je rizik za PPD veći za žene sa depresijom povezanom sa HC nego za žene sa depresijom koja nije povezana sa HC (grubi odnos šansi, 1,42; prilagođeni odnos šansi, 1,35).

„Važno je da nalazi ne impliciraju da upotreba HC dovodi do većeg rizika od PPD-a, ali ukazuju na to da istorija depresije povezane sa HC-om može otkriti podložnost PPD-u, što se može pokazati korisnim kao kliničko sredstvo u stratifikaciji rizika od PPD-a“, autori pisati.

Dva autora su otkrila finansijske veze sa farmaceutskom industrijom.