Kraljevska rezidencija u Velikoj Britaniji na meti uoči krunisanja

Kraljevska rezidencija u Velikoj Britaniji na meti uoči krunisanja

Muškarac koji je prišao kapiji Bakingemske palate i navodno bacio nekoliko predmeta unutra je priveden u utorak uveče, saopštio je Skotland Jard. Incident se dešava samo nekoliko dana pre krunisanja kralja Čarlsa III.

Pojedinac, koji nije identifikovan, prišao je kapiji kraljevske rezidencije oko 19 časova po lokalnom vremenu i bacio, kako policija kaže, „čaure“ na dvorište. Uhapšen je zbog posedovanja ofanzivnog oružja.

„Policajci su odmah radili na privođenju čoveka i on je priveden u policiju“, rekao je glavni nadzornik Džozef Mekdonald u saopštenju. „Nema izveštaja o bilo kakvom ispaljenom pucnju, ili bilo kakvim povredama policajaca ili građana.

Prema državnom emiteru Bi-Bi-Si, metropolitenska policija ovaj događaj tretira kao „izolovani incident mentalnog zdravlja“, a ne kao vezan za terorizam.

Oko palate je uspostavljen bezbednosni kordon dok su policajci izvršili „kontrolisano rušenje” „sumnjive” torbe osumnjičenog. Osumnjičene granate su zadržane kao dokaz. Većina puteva oko kraljevske rezidencije ponovo je otvorena u roku od nekoliko sati.

Ni Čarls ni kraljica supruga Kamila nisu bili u palati u vreme incidenta. Kraljevska porodica nije dala zvaničan komentar.

Britanske službe bezbednosti su u stanju pripravnosti uoči subotnje ceremonije krunisanja, kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati brojni šefovi država i visoki vladini zvaničnici. Čarls je nasledio tron prošlog septembra, nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge, britanskog monarha sa najdužom vladavinom.

Na detaljnoj ceremoniji biće predstavljene vekovima stare tradicije, uključujući zakletvu na lojalnost koju je nadbiskup Kenterberija pozvao širu javnost da se zakune zajedno sa britanskim vršnjacima.