SAD će poslati Ukrajini 300 miliona dolara vojne pomoći

SAD će poslati Ukrajini 300 miliona dolara vojne pomoći

SAD šalju Ukrajini oko 300 miliona dolara dodatne vojne pomoći, uključujući ogromnu količinu artiljerijskih metaka, haubica, raketa vazduh-zemlja i municije dok se približava početak prolećne ofanzive protiv ruskih snaga, izjavili su američki zvaničnici u utorak, piše AP.

Novi paket uključuje rakete Hidra-70, koje su nevođene rakete koje se ispaljuju iz aviona. Takođe uključuje neotkriveni broj raketa za raketne sisteme visoke pokretljivosti artiljerije ili HIMARS, minobacače, haubice, projektile i protivtenkovske puške Carl Gustaf. Svo oružje će biti izvučeno iz zaliha Pentagona, tako da može brzo da ode na prve linije fronta. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer pomoć još nije zvanično objavljena.

Najnovija pošiljka stiže u trenutku kada ukrajinski zvaničnici kažu da se spremaju za kontraofanzivu — a ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je izjavio da su u „domaćoj stazi, kada možemo reći: ‘Da, sve je spremno’“. Ukrajinski zvaničnici su rekli da gomilaju municiju. da ga smesti duž potencijalno dugih vodova snabdevanja.

Reznikov je u ponedeljak rekao da će ključne stvari za uspeh napada biti „dostupnost oružja; pripremljeni, obučeni ljudi; naši branioci i branioci koji znaju svoj plan na svom nivou, kao i da obezbede ovu ofanzivu svim potrebnim stvarima — granatama, municijom, gorivom, zaštitom itd.

SAD su poslednjih meseci odbile da kažu koliko će tačno materijala biti poslato u Ukrajinu, ali najnoviji paket podseća na druge prethodne isporuke. Zvaničnici su rekli da će biti i kamiona, prikolica, rezervnih delova i druge pomoći u održavanju.

Ovo je 37. paket akcija Pentagona koji ide Ukrajini od početka rata u februaru 2022. godine, a time ukupna američka vojna pomoć iznosi oko 36 milijardi dolara.

Zvaničnici su rekli da će oružje i druga oprema pomoći dok se Ukrajina priprema da pređe sa dugog i krvavog zimskog zastoja, fokusiranog na teške borbe na istoku Ukrajine, posebno oko grada Bahmuta u provinciji Donjeck.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da Rusija nastavlja da koncentriše svoje napore na ofanzivne operacije na industrijskom istoku Ukrajine, fokusirajući napade oko Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke.