Vreme između primene kortikosteroida i porođaja može poboljšati ishode prevremenog porođaja

Vreme između primene kortikosteroida i porođaja može poboljšati ishode prevremenog porođaja

Vreme između primene antenatalnih kortikosteroida i porođaja može poboljšati određene ishode prevremenog porođaja za njenu bebu, pokazalo je sistematsko ispitivanje Instituta Burnet.

Objavljen u eClinicalMedicine, pregled je informisao o nedavnom ažuriranju preporuka Svetske zdravstvene organizacije o antenatalnim kortikosteroidima za poboljšanje ishoda prevremenog porođaja, rekla je vodeći autor i viši istraživač Instituta Burnet dr Eni Mekdugal.

U ažuriranim preporukama, SZO je dala kontekstualnu specifičnu preporuku da žene sa rizikom od prevremenog porođaja u roku od sedam dana treba da dobiju antenatalne kortikosteroide, čak i ako se očekuje da će se poroditi pre nego što završe pun kurs steroida.

Na osnovu nalaza pregleda, oni su smatrali da su dostupni dovoljni dokazi za dobrobit jedan do sedam dana nakon primene, a moguće čak i sa intervalom primene do porođaja manjim od 24 sata.

Međutim, pregled nije mogao da preporuči kada je najbolji interval između davanja lekova i rođenja kako bi se osigurali najbolji ishodi za novorođenčad, zbog značajnih razlika u načinu na koji su osmišljene studije koje su ispitivali.

„Optimalni interval od primene kortikosteroida do rođenja verovatno postoji, ali varijacije u dizajnu studije znače da još ne možemo da ga identifikujemo na osnovu dostupnih dokaza“, rekao je dr Mekdugal.

Svake godine se 15 miliona beba rodi prevremeno, što se definiše nakon manje od 37 nedelja trudnoće.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrti kod dece mlađe od pet godina, a više od trećine smrti novorođenčadi u prvih 28 dana života uzrokovano je komplikacijama prevremenog porođaja.

Antenatalni kortikosteroidi koji se primenjuju pre rođenja mogu poboljšati ishode za prevremeno rođene bebe, jer mogu da prođu kroz placentu i ubrzaju sazrevanje fetusovog plućnog tkiva i drugih organa.

Međutim, pitanje koliko je dugo pre rođenja najbolje davati antenatalne kortikosteroide ostalo je bez odgovora.

„Ovo je klinički veoma važno pitanje, jer ukazuje na upotrebu tokolitika — lekova koji se koriste za odlaganje porođaja — tako da se mogu davati antenatalni kortikosteroidi“, rekao je dr Mekdugal.

Pregled je bio prvi koji je istražio dokaze i iz kliničkih ispitivanja i iz opservacionih studija, kako bi se utvrdilo kako vreme između davanja antenatalnih kortikosteroida i porođaja može uticati na ishode i za majke i za bebe.

Istraživači su otkrili da je interval između primene i rođenja povezan sa verovatnoćom da beba umre u prvih 28 dana, bez obzira da li je patila od respiratornog distres sindroma ili krvarenja u mozgu.

Međutim, najbolji interval se razlikovao za različite ishode i u različitim studijama, a pouzdani podaci nisu bili dostupni za ishode kod majke.

Dr Mekdugal je rekao da bi buduća istraživanja trebalo da razmotre napredne tehnike analize, kao što je meta-analiza podataka o pojedinačnim pacijentima da bi se identifikovali najkorisniji intervali od primene kortikosteroida od antenatalnog do porođaja.

„Onda ćemo moći da utvrdimo kako se ove beneficije mogu optimizovati za majke i bebe.“