Vežbanje može povećati broj imunih ćelija u krvotoku pacijenata sa rakom

Vežbanje može povećati broj imunih ćelija u krvotoku pacijenata sa rakom

Vežbanje smanjuje rizik od raka i smanjuje neželjene efekte lečenja raka. Pored toga, poboljšava kvalitet života pacijenata i prognozu pacijenata sa rakom.

„Ranije se smatralo da pacijenti sa rakom treba samo da se odmaraju nakon dijagnoze raka. Danas imamo sve više istraženih informacija da vežbanje može čak i da poboljša prognozu raka. Međutim, još uvek nije u potpunosti poznato kako vežbanje kontroliše rak“, objašnjava Istraživač asistent Tiia Koivula.

Prethodne pretkliničke studije su otkrile da vežba utiče na funkcionisanje imunog sistema tako da se više imunih ćelija prenosi na mesto tumora i postaje aktivnije u uništavanju ćelija raka. Dve studije sprovedene u Turku PET centru Univerziteta u Finskoj imale su za cilj da otkriju da li kratka vežba utiče na mobilizaciju imunih ćelija kod pacijenata sa rakom.

Dve studije uključivale su 28 nedavno dijagnostikovanih pacijenata sa limfomom i rakom dojke. Pacijenti sa limfomom bili su između 20 i 69 godina, a pacijenti sa rakom dojke između 37 i 73 godine. Studije su objavljene u Frontiers in Phisiologi i Scientific Reports u januaru i aprilu 2023. godine.

Tokom studije, pacijenti su radili 10-minutnu vežbu na biciklu. Uzorci krvi su uzeti jednom pre vežbe i dva puta posle vežbe.

„Otpor pedaliranju je određivan pojedinačno za svakog pacijenta tako da je odgovarao laganoj ili umerenoj fizičkoj aktivnosti. Najvažniji cilj je bio da pacijenti mogu da pedaliraju 10 minuta ravno bez iscrpljenosti, ali tako da im se broj otkucaja srca povećava“, Koivula kaže.

Istraživači su analizirali broj nekoliko različitih imunih ćelija, poznatih i kao bela krvna zrnca, iz uzoraka krvi i uporedili brojeve u uzorcima pre i posle vežbanja.

Tokom vežbe, citotoksične T ćelije i prirodne ćelije ubice su se povećale u krvotoku pacijenata sa limfomom.

Kod pacijenata sa karcinomom dojke, vežba je takođe povećala ukupan broj belih krvnih zrnaca, kao i broj intermedijarnih monocita i B ćelija pored citotoksičnih T ćelija i prirodnih ćelija ubica. Promena je bila brza i prolazna i kod većine pacijenata broj imunih ćelija se vratio na nivo koji odgovara vrednosti u mirovanju u uzorcima krvi koji su uzeti 30 minuta nakon završetka vežbe.

„Posebno je interesantno da smo videli povećanje citotoksičnih imunih ćelija tokom vežbe kod obe grupe pacijenata. Ove imune ćelije su sposobne da unište ćelije raka“, napominje Koivula.

Istraživači su takođe otkrili vezu između intenziteta vežbanja i promene u broju imunih ćelija u obe grupe pacijenata. Što su se broj otkucaja srca i krvni pritisak pacijenata više povećavali, to je više imunih ćelija prebačeno u krvotok.

„Iako naši rezultati pokazuju da što je veći intenzitet vežbanja, to se više imunih ćelija prenosi iz svojih skladišnih organa u krvotok, primetno je da će i vežbe laganog ili umerenog intenziteta koje traju samo 10 minuta izazvati povećanje broja imune ćelije koje su važne za borbu protiv raka“, kaže Koivula.

Koivula kaže da je važno da pacijenti pronađu fizičku vežbu u kojoj uživaju.

„Tretmani protiv raka mogu vas umoriti i smanjiti motivaciju za vežbanje, zbog čega je utešno znati da samo 10 minuta vožnje biciklom ili šetnje do supermarketa, na primer, može biti dovoljno za jačanje imunološkog sistema tela.

Tija Koivula navodi da, na osnovu studija, još nije poznato gde imune ćelije ulaze u krvotok i kuda idu nakon vežbanja.

„Potrebna su dalja istraživanja kod pacijenata sa rakom kako bi se proučilo da li se imune ćelije transportuju do tumora nakon vežbe, gde bi mogle da unište ćelije raka. To se pokazalo u pretkliničkim studijama, ali istraživanja na pacijentima sa rakom su još uvek prilično nepotpuna“, kaže Koivula.

Lečenje raka često utiče na imunološku odbranu smanjenjem broja imunih ćelija. Kada imuni sistem oslabi, pojačavajuća uloga vežbanja može biti posebno važna.