Sada možemo da vidimo trajno zasjenjene kratere na Mjesecu

Sada možemo da vidimo trajno zasjenjene kratere na Mjesecu

Instrument pod nazivom ShadowCam daje NASA-inim planiranim misijama Artemis na Mesec neke napredne poglede na mesto sletanja. Postavljen je na orbiter Danuri Korea Pathfinder Lunar koji je prošle godine poslat na Mesec. U poslednje vreme, ova neverovatna kamera šalje nazad neke veoma detaljne slike regiona severnog i južnog pola Meseca.

Jedan pogled viri u duboko zasjenjeni krater Šeklton. Prikazuje trag kamene gromade koja je kliznula sa oboda. Ovaj udarni krater leži na vrhu južnog rotacionog pola Meseca. Datira od drevnog udara pre nekih 3,6 milijardi godina. Šekltonova unutrašnjost duboka 12 kilometara je u večnoj senci. To jest, sunce nikada ne sija unutar njega. Međutim, planine na njegovom obodu su uvek na suncu.

ShadowCam je 200 puta osetljivija na svetlost od većine drugih kamera koje se koriste za proučavanje i mapiranje meseca iz orbite. Njegove slike visoke rezolucije pružiće mnogo informacija planerima misije Artemis.

ShadowCam je u stanju da vidi unutrašnjost Shackleton-a i drugih kratera prilično dobro zahvaljujući Earthshine-u. Takođe koristi svetlost koja se odbija od obližnjih planina i zidova kratera koji primaju direktnu sunčevu svetlost. Neke od slika ShadowCam-a snimljene su tokom mladog meseca kada sunčeva svetlost koja sija sa Zemljine površine stigne do meseca. Ovi izvori „reflektovanog svetla“ nisu svetli, ali ShadowCam ih je mogao otkriti.

NASA i druge agencije koje spuštaju astronaute na Mesec žele da istraže polarni region kratera Šeklton jer postoji velika šansa da sadrži naslage vodenog leda. Tokom godina, lunarni orbiteri su proučavali i mapirali ovaj region. Istraživali su režim zračenja i fizička svojstva tamošnjih stena i kratera. Čini se da u ovoj oblasti ima u izobilju vodonika, kiseonika, silicijuma, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, aluminijuma, mangana i titanijuma.

Budući istraživači mogli bi da lociraju pogone za preradu resursa u regionu kako bi iskopavali materijale potrebne za građevinske i druge aktivnosti. Pored toga, zahvaljujući svom trajnom stanju u senci, ovaj region nudi odlično mesto za astronomska posmatranja u budućnosti. Sve te aktivnosti leže dalje niz liniju, nakon što Artemis III spusti svoje astronaute na površinu. Njihova prva misija trajaće samo nekoliko dana, dovoljno dugo da započnu dubinsko proučavanje ove fascinantne oblasti Meseca.

Planovi misije Artemis obuhvataju različite osnove, od šansi za naučna otkrića i ekonomske koristi, ali i zbog toga što će se nove generacije istraživača vraćati na Mesec, više od pola veka nakon što su poslednje otišle. Misije Artemis su deo međunarodnog napora saradnje koji uključuje NASA, Kanadu, ESA i druge. Da ne duljimo, Kineska nacionalna svemirska administracija je takođe postavila svoje nišane na Mjesec. Nedavno su najavili misije koje bi mogle da odvedu njihove prve istraživače na površinu Meseca kasnije u ovoj deceniji.