Istorijska suša dovela do toga da se Španci mole za kišu

Istorijska suša dovela do toga da se Španci mole za kišu

Suša je toliko jaka u delovima Španije da hiljade ljudi prizivaju nebesa očajnički tražeći kišu.

U ponedeljak su parohijani u južnom gradu Haenu održali procesiju noseći Hristov statut pod nazivom „El Abuelo“ kako bi se pomolili za kišu prvi put od 1949. godine.

Hiljade je prisustvovalo procesiji, jer stručnjaci kažu da su delovi Španije najsušniji u poslednjih hiljadu godina, a suša je iscrpila rezervoare na polovinu njihovog normalnog kapaciteta, pokazuju brojke.

„Mi smo usred uporne suše i cilj ove procesije je da prizove Gospoda da nam pomogne i spase nas“, rekao je za AFP Rikardo Kobos, član bratstva „El Abuelo“.

Španija je 25. aprila zatražila od Evropske unije hitna sredstva kako bi pomogla poljoprivrednicima u zemlji da se izbore sa ozbiljnom sušom koja ugrožava useve.

Dva dana kasnije, kontinentalna Španija zabeležila je najtopliju temperaturu ikada u aprilu, dostigavši 38,8 stepeni Celzijusa u Kordobi, pokazali su preliminarni podaci.

Rezervoari za vodu su na polovini svog kapaciteta na nacionalnom nivou, a sindikat poljoprivrednika COAG kaže da se 60 odsto poljoprivrednog zemljišta „guši“ zbog nedostatka padavina.

Španija je najveći svetski izvoznik maslinovog ulja i ključni izvor evropskog voća i povrća.

„Veoma smo zavisni od maslina i uzgoja ulja, pa kada zemlja prestane da dobija vodu to je ekonomska katastrofa“, rekao je Kobos.

Prošle godine, Španija je doživela najtopliju godinu od kada su registrovani podaci, a podaci UN sugerišu da je skoro 75 odsto njene zemlje podložno dezertifikaciji zbog klimatskih promena.

Nazad u Jaenu, oči su uprte u nebo. „Došla sam da vidim Gospoda i imam veliku veru da će nam dati vodu“, rekla je Antonija Kontreras, koja je došla da prati procesiju iz susednog grada.