Albancu koji je podržavao terorističke napade na Fejsbuku preti kazna do 17 godina zatvora

Albancu koji je podržavao terorističke napade na Fejsbuku preti kazna do 17 godina zatvora

Albansko specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala optužilo je u utorak Albanca Bledara Zenelija za podršku terorističkim napadima u zapadnoj Evropi putem društvenih medija, navodi se u poruci tužilaštva koju citira „Evropska istina“.

Zvaničnici za sprovođenje zakona kažu da su Zeneli i njegovi za sada neidentifikovani saučesnici kreirali lažne naloge na Fejsbuku preko kojih su podržavali napade 2020. u Nici i Beču, „kao i druge terorističke napade i radikalne akte ekstremista“.

Albanac je optužen za podsticanje na terorističke napade, kao i za falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno posedovanje hladnog oružja. Ako bude proglašen krivim, muškarcu preti ukupno 17 godina zatvora.

Kako AP primećuje, oko dve trećine od 2,8 miliona stanovnika Albanije su muslimani. Nekoliko stotina njih se ranije pridružilo radikalnim grupama u Siriji i Iraku uprkos pozivima verskih vođa.

Albanske vlasti tvrde da se nijedan Albanac nije pridružio ekstremističkim grupama u Siriji i Iraku u poslednjih sedam do osam godina.