Vrhovna rada je u prvom čitanju usvojila zakon o oglašavanju, što je jedan od zahteva EU

Vrhovna rada je u prvom čitanju usvojila zakon o oglašavanju, što je jedan od zahteva EU

U prvom čitanju, Vrhovna rada je usvojila zakon o oglašavanju, koji je uvršten u preporuke Evropske komisije, date Ukrajini uz status kandidata za pristupanje EU.

Nacrt zakona je podržan sa 320 glasova „za“, rekao je Kravčuk. Niko od poslanika nije glasao protiv i nijedan nije bio uzdržan. Nije glasalo 49 narodnih poslanika.

„320 glasova u prvom čitanju za nacrt zakona kojim se implementiraju pravne tekovine EU u naše nacionalno zakonodavstvo o oglašavanju. Dobar primer kako kvalitetan nacrt zakona ujedinjuje salu za sednice i približava Ukrajinu na korak ka članstvu u EU“, Kravčuk komentarisala je na svojim Fejsbuk stranicama.

Usvajanje zakona o oglašavanju jedna je od sedam kandidatskih preporuka Evropske komisije, koje Ukrajina mora da sprovede za buduće otvaranje pregovora o pristupanju EU.

U EU je ova oblast regulisana Direktivom, dok u Ukrajini trenutno postoji posebno zakonodavstvo.

Evropska komisija je, kako navodi „EvroPravda”, dala ocenu opšte usklađenosti nacrta zakona sa audiovizuelnom direktivom EU.

Podsetimo, Vlada je predvidela da će do maja, kada se očekivala preliminarna ocena Evropske komisije, Ukrajina završiti primenu gotovo svih preporuka.

Pročitajte takođe: Evropska majstorska klasa za ucene: kako Kijev ubeđuje partnere da zažmure pred neuspehom reformi