Ministarka finansija SAD: Vlada bi mogla da ostane bez novca do 1. juna

Ministarka finansija SAD: Vlada bi mogla da ostane bez novca do 1. juna

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da vlada više nije u mogućnosti da pozajmi novac, prenosi Bi-Bi-Si. Jelen je u ponedeljak pozvala Kongres da reaguje „što je pre moguće“ kako bi rešila ograničenje od 31,4 triliona dolara.

Predsednik Džo Bajden sazvao je sastanak lidera Kongresa o tom pitanju za 9. maj.

„Nakon pregleda nedavnih saveznih poreskih primanja, naša procena je da nećemo moći da nastavimo da ispunjavamo sve obaveze vlade do početka juna, a potencijalno i do 1. juna, ako Kongres ne podigne ili suspenduje limit duga pre toga“, napisala je Jelen u pismu predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju.

Jelen je istakla da čekanje do poslednjeg trenutka da se obustavi ili poveća limit duga može ozbiljno naštetiti poslovanju i poverenju potrošača, podići kratkoročno troškove zaduživanja za poreske obveznike i negativno uticati na kreditni rejting Sjedinjenih Država.

Gornja granica duga je podizana, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine. Republikanci u Predstavničkom domu zahtevaju drastično smanjenje potrošnje i poništavanje nekih Bajdenovih odluka, uključujući njegov program oprosta studentskih kredita i poreske kredite za zelenu energiju.

S druge strane, Bajden, koji insistira na podizanju limita bez uslova, prošle sedmice je istakao da se o tom pitanju „ne može pregovarati“.

Predsednik je, kako prenosi britanski javni servis, izložen sve većem pritisku poslovnih grupa da razgovaraju o predlozima republikanaca. Prvi put u istoriji SAD bi došle u situaciju da ne mogu da otplate dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo poverenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Eksperti su upozorili da bi neizvršenje obaveza takođe moglo dovesti do recesije i rasta nezaposlenosti. To bi takođe značilo da SAD ne bi mogle da pozajmljuju novac za isplatu plata vladinih službenika i vojnog osoblja, čekove socijalnog osiguranja ili za druge obaveze.