Više od 100 policajaca povređeno u sukobima tokom demonstracija u Francuskoj

Više od 100 policajaca povređeno u sukobima tokom demonstracija u Francuskoj

U Francuskoj je tokom prvomajskih demonstracija povređeno 108 policajaca i žandarma, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen u ponedeljak uveče tokom obilaska sedišta pariske policije, prenosi „Evropska istina“.

19 metropolitanskih policajaca hospitalizovano je nakon sukoba sa demonstrantima, rekao je ministar.

Toliki broj povređenih policajaca je „izuzetno retkost 1. maja”, nastavio je ministar unutrašnjih poslova, „najoštrije osuđujući ovo nasilje”. Policajac koji je primio molotovljev koktel u Parizu „ima opekotine po licu i rukama, život mu nije u opasnosti“, javio je Džerald Darmanen.

Ministar je najavio 300 akcija širom Francuske. U zemlji je uhapšen 291, uključujući 90 u Parizu. Takođe je identifikovano više od 2.000 radikalizovanih pojedinaca.

Više od 2 miliona Francuza, prema podacima sindikata CGT, i skoro 800.000, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, izašlo je u ponedeljak na ulice francuskih gradova na tradicionalnom prvomajskom mitingu, koji ove godine obeležava trinaesti dan štrajka protiv penzijone reforme.

U nekoliko francuskih gradova tokom demonstracija povodom Praznika rada došlo je do sukoba između policajaca i demonstranata.