SAD: Rusija je od decembra izgubila više od 100.000 vojnika, od kojih 20.000 ubijeno

SAD: Rusija je od decembra izgubila više od 100.000 vojnika, od kojih 20.000 ubijeno

Administracija Džoa Bajdena je u ponedeljak objavila nove procene žrtava ruske zimske ofanzive na Ukrajinu, rekavši da je Rusija pretrpela više od 100.000 žrtava od decembra, što je „zapanjujući“ broj koji je ključni signal da se napori Moskve „objavljuju“, izjavio je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi, koji je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije, navodi Si-En-En.

Kirbi je rekao da je Rusija „iscrpila svoje vojne rezerve i svoje oružane snage“, a od decembra, prema procenama SAD, Rusija je pretrpela više od 100.000 žrtava, uključujući više od 20.000 poginulih u akciji.

Pod pojmom „gubici“ SAD uključuju poginule i ranjene.

Kirbi je primetio da su „skoro polovina” tih žrtava bili borci ruske privatne kompanije Vagner, za koje je CNN izvestio da su imali užasno iskustvo na bojnom polju nakon minimalne obuke i slabog vođstva.

Kirbi je kritikovao nedavnu tvrdnju šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je u nedelju rekao da je njegova grupa pretrpela samo 94 žrtve. Kirbi je Prigožinove komentare nazvao „samo smešnom izjavom“.

Upitan o izvoru nove brojke od 100.000, Kirbi je rekao da je to „zasnovano na nekim od niskih obaveštajnih podataka koje smo uspeli da prikupimo“. On je odbio da pruži informacije o ukrajinskim gubicima, napominjući da SAD „nikada“ nisu dale takve informacije.

Kirbi je dodao da su Ukrajinci „ovde žrtve, Rusija je agresor i samo neću da iznosim informacije koje će, opet, dodatno otežati Ukrajincima“.

Što se tiče borbi na terenu, Kirbi je rekao da je „većina“ ruskih napora „zastala i propala“ dok se bitka za Bahmut nastavlja. Dodao je da je Rusija ostvarila „postepeno” osvajanje grada, koji ima „veoma malu stratešku vrednost”.

„Suština je da je pokušaj ofanzive Rusije poražen. Posle meseci borbi i izuzetnih gubitaka, Rusija nastavlja da se fokusira na jedan ukrajinski grad ograničene strateške vrednosti“, rekao je zvaničnik.

Prema britanskim obaveštajcima, Rusija bi mogla da odbije održavanje tradicionalnih Međunarodnih vojnih igara 2023. godine zbog straha kako će to biti shvaćeno u pozadini neuspeha na frontu, i rizika od osvajanja manjeg broja medalja zbog činjenice da da su mnogi iskusni tankeri poginuli u Ukrajini.