Vlasti Gruzije: „Nema problema“ ako nam EU ne da status kandidata

Vlasti Gruzije: „Nema problema“ ako nam EU ne da status kandidata

Gradonačelnik Tbilisija Kaha Kaladze, koji je jedan od ključnih govornika gruzijske vladajuće partije „Gruzijski san“, rekao je da nedodeljivanje zemlji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ne bi bilo negativan događaj, piše „Evropska istina”.

Prema rečima gradonačelnika Tbilisija, vlada Gruzije je „spremna da slučaj dovede do kraja i učini sve da zemlja dobije” status kandidata za članstvo u EU.

„Ali nije na nama kakvu će odluku doneti. Ako nam je daju, bićemo srećni. Ako je ne daju, ni to nije problem“, rekao je Kaladž.

Takođe je više puta rekao da je Gruzija više zaslužila status kandidata za Evropsku uniju nego Ukrajina i Moldavija, ako uporedimo tempo reformi i uspehe u borbi protiv korupcije.

„Nemojte da mislite da krivimo zemlju koja je u ratu. Ne daj Bože. Naprotiv, uvek ću se radovati uspesima Ukrajinaca. Ipak, ako gledate realno, sa parametrima i brojkama, Gruzija je prva preduzeti konkretne korake – sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije.“ – smatra Kaladze.

Prema njegovim rečima, prošlogodišnje odbijanje statusa kandidata Gruzije „bila je politička odluka“ jer se vlada „ne pridružuje sankcijama, ne počinje rat i ne otvara drugi front u zemlji“. „Sve ovo je korišćeno kao neka vrsta poluge“, kaže gradonačelnik Tbilisija.

Ranije je saopšteno da Evropska komisija razmatra da preporuči državama članicama EU da počnu pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a Gruziji daju status kandidata.