Reznikov: Ukrajina već ima Leoparde, Čelendžere sa Zapada

Reznikov: Ukrajina već ima Leoparde, Čelendžere sa Zapada

Tenkovi Leopard i Čelendžer, kao i veći broj borbenih oklopnih vozila koje su obezbedili zapadni partneri, već su pušteni u upotrebu u Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prenosi Ukrinform.

„Leoparda sigurno ima i sigurno ima Čelendžera. Oni su već tu. Štaviše, nisu samo tu, već su naše posade prošle odgovarajuću obuku i pripreme. Imao sam čast da budem u jedinicama i komuniciram sa našim momcima koji imaju prošli ovu obuku i čak imali čast da voze ovu opremu uz dozvolu posade. Svi su zadovoljni“, rekao je Reznikov.

Prema njegovim rečima, ovi rezervoari su teški, ali laki za rukovanje.

Reznikov je napomenuo i da su u upotrebu stavljeni ne samo tenkovi, već su i Bredli, Marder, Strajker i borbena vozila kao što su Hamvi, Kugari, Kanadski Rošel i druga poslata da pojačaju ove jedinice.

Kako je ranije objavljeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su saveznici NATO-a i zemlje partneri u okviru Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koju predvode SAD, već ispunile više od 98 odsto svojih obaveza za snabdevanje Ukrajine vojnom opremom i zalihama.