Tužilaštvo Bugarske odlučilo je da proveri kako vlada sprovodi sankcije EU Rusiji

Tužilaštvo Bugarske odlučilo je da proveri kako vlada sprovodi sankcije EU Rusiji

Generalno tužilaštvo Bugarske najavilo je preispitivanje postupanja vlade te zemlje u vezi sa njenom implementacijom sankcija Evropske unije Rusiji, prenosi „Evropska istina“.

„Tužilaštvo zahteva od Saveta ministara (Vlade) i svih ministarstava i agencija koje učestvuju u Koordinacionoj grupi (o ruskim sankcijama) da daju informacije o konkretnim merama, radnjama i aktima donetim u vezi sa uvedenim sankcijama”, saopštilo je Tužilaštvo Bugarske.

U Bugarskoj je Nacionalna agencija za prihode odgovorna za uvođenje sankcija. Početkom ove godine saznalo se da u proteklih osam godina agencija nije izdala nijedan nalog za sankcije.

Istovremeno, prema podacima za 2019. godinu, skoro 300.000 ruskih pojedinaca poseduje više od 500.000 nekretnina u Bugarskoj. Iako poreska uprava priznaje da treba da primenjuje pravila EU o sankcijama, to još ne čini.

Kako Euractiv primećuje, ranije je bugarski poslanik iz partije GERB Deljan Dobrev rekao da se „milioni” ruskih oligarha peru preko jedne od banaka u Bugarskoj. Tužilaštvo je kasnije saopštilo da je zadužilo Državnu agenciju za nacionalnu bezbednost da ispita slučaj.

Bugarska poslednjih godina pati od političke nestabilnosti zbog nemogućnosti političkih partija da formiraju koaliciju. Pod ovim uslovima, vlast je koncentrisana u rukama predsednika Rumena Radeva, poznatog po svojim proruskim stavovima, koji ima ovlašćenja da imenuje privremene vlade.

Bugarski premijer je početkom ove godine rekao da će staviti veto na sankcije protiv ruske nuklearne industrije.