Ubedljiva pobeda konzervativca na predsedničkim izborima u Paragvaju

Ubedljiva pobeda konzervativca na predsedničkim izborima u Paragvaju

Ubedljiva pobeda konzervativca Santjaga Penje na predsedničkim izborima u Paragvaju ne samo da je potvrdila držanje vlasti na vlasti dugo vladajuće partije Kolorado, već je pokrenula pitanja o budućoj ulozi njegovog moćnog političkog mentora, koga su Sjedinjene Američke Države optužile za korupciju.

Penja, telegeničan, 44-godišnji ekonomista, pobedio je na izborima u nedelju sa 43 odsto glasova, u poređenju sa 27 odsto za Efraina Alegrea iz Pakta za novi Paragvaj, što je bio šok za anketare koji su predvideli tesnu trku. Kubas, desničarski populista, prošao je bolje nego što se očekivalo sa 23%.

Partija Kolorado, koja vlada Paragvajem gotovo bez prekida od 1947. godine, takođe će kontrolisati Kongres, osvojivši 23 od 45 mesta u Senatu i 48 od 80 u Donjem domu. Takođe je osvojio 15 od 17 spornih guvernera.

Proslavljajući pobedu, Penja se otvoreno zahvalio svom mentoru, bivšem predsedniku Orasiju Kartesu, koji je stajao pored njega na bini: „Dragi Horacio, verovao si u mene kada nisam imao političku istoriju, političko iskustvo.

Penja je u ponedeljak u televizijskom intervjuu rekao da će Kartes „i dalje biti odlučujuća figura u paragvajskoj politici“, ali je naglasio da će se „neće imati mešanja u pravosudni sistem“ nakon što preuzme predsedništvo 15. avgusta.

Kartesa, koji je bio predsednik te južnoameričke zemlje od 2013. do 2018. godine, Vašington je optužio za umešanost u „značajnu korupciju“, podmićivanje vladinih zvaničnika i zakonodavaca i za povezanost sa terorizmom.

„Više od decenije, Kartes je koristio svoje nezakonito stečeno bogatstvo i uticaj da proširi svoju političku i ekonomsku moć nad paragvajskim institucijama“, saopštio je Stejt department u januaru.

Predsedničku kampanju Penje, koji je bio ministar finansija u Cartesovoj vladi, pogodile su ekonomske sankcije SAD protiv Kartesa zbog navodnog podmićivanja i veza sa Hezbolahom, koji SAD naziva terorističkom organizacijom.

Kartes, koji je predsednik Koloradske partije, negirao je optužbe, a Penja ih je nazvao „neosnovanim“.

Beatriz Kandija, opštinska radnica, rekla je da je glasala za Penju „jer dolazim od roditelja iz Kolorada. Odgajan sam sa tom doktrinom.”

„Polažem puno nade u Santjago Penju, on je za život i za porodicu, koji su osnovni stubovi za naše društvo i buduće generacije“, rekla je ona.

Neki analitičari kažu da je relativna snaga paragvajske ekonomije bila blagodat za Penju.

„Privreda već dve decenije funkcioniše relativno dobro. Stabilnost i inflacija nisu ono što najviše brine Paragvajce“, rekao je Sezar Bareto, bivši ministar finansija.

Alegre, drugoplasirani kandidat, predstavljao je koaliciju različitih partija koje su analitičari opisali kao najbolju šansu u novijoj istoriji da opozicija otme vlast od Partije Kolorada. Na kraju ipak nije bilo ni blizu.

Horhe Fernandez, koji poseduje tezgu na pijaci u Asunsionu, rekao je da je „frustriran“ rezultatima.

„Ništa se neće promeniti, već znamo ko vodi državu, ko je gazda“, dodao je on.

Analitičari kažu da bi Penja mogao da bude odgovoran Kartesu kada dođe na funkciju.

„On neće moći da vlada bez Cartesa“, rekla je istoričarka i analitičarka Milda Rivarola sa Paragvajske istoriske akademije. „U isto vreme, Kartes ima taj Damoklov mač: da li će biti izručen.

Penja je pre izbora naglasio da je na sudovima, a ne na predsedništvu da odluče o potencijalnom izručenju.

Sebastijan Ača, politički konsultant, predvideo je da će Penja voditi „neudobnu vladu“.

„Imaćemo predsednika koji neće moći slobodno da se druži sa predsednikom stranke i koji bi, na prvi pogrešan korak, mogao biti podvrgnut opozivu.

Penja, ekonomista školovan u SAD koji je takođe radio u Međunarodnom monetarnom fondu, imaće zadatak da pronađe resurse za državu opterećenu deficitom sa jednom od najnižih poreskih stopa u regionu, istovremeno pokušavajući da smanji stopu siromaštva od 24%.

Pored toga, moraće da dokaže poljoprivrednicima kako će sprovesti svoj plan da održi savezništvo Paragvaja sa Tajvanom, a istovremeno otvori kinesko tržište. Paragvaj je jedina preostala zemlja u Južnoj Americi koja ima diplomatske odnose sa Tajvanom, a te veze su postale problem u kampanji.