Sirija: Izraelski udari pogodili aerodrom u Alepu

Sirija: Izraelski udari pogodili aerodrom u Alepu

Izraelski vazdušni napadi gađali su međunarodni aerodrom u severnom sirijskom gradu Alepu u utorak ujutru, ubivši jednog sirijskog vojnika i stavljanjem aerodroma van funkcije, javili su državni mediji, prenosi AP.

Sirijska državna novinska agencija SANA, pozivajući se na vojnog zvaničnika, saopštila je da su ranjena dva civila i pet drugih sirijskih vojnika.

Izraelske vlasti nisu odmah objavile napade.

Aerodrom je bio ključni kanal za priliv pomoći u zemlju nakon što je zemljotres 6. februara pogodio Tursku i Siriju, ubivši preko 50.000 ljudi, uključujući više od 6.000 u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji opozicioni posmatrač rata saopštila je da je meta napada bila skladište municije pored aerodroma. Takođe je izvestio o izraelskim udarima na vojni aerodrom u selu Alepa, iako sirijski državni mediji nisu izveštavali o tome.

U martu je Izrael udario na aerodrom u Alepu u dve različite prilike i stavio ga van funkcije na nekoliko dana.

Izrael, koji je obećao da će zaustaviti iransko učvršćivanje u susedstvu, poslednjih godina je izveo stotine napada na ciljeve u delovima susedne Sirije pod kontrolom vlade, ali ih retko priznaje.

SANA je u subotu izvestila da su u izraelskim vazdušnim napadima iznad Homsa ranjena tri civila i da se zapalila civilna benzinska pumpa. SOHR je saopštio da su projektili uništili skladište municije koje pripada libanskoj militantnoj grupi Hezbolah koju podržava Iran na vojnom aerodromu u selu Homsa.