Papa najavio tajnu misiju za mir u Ukrajini u koju je uključen i Vatikan

Papa najavio tajnu misiju za mir u Ukrajini u koju je uključen i Vatikan

Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju da pokuša da okonča rat između Rusije i Ukrajine, izjavio je papa Franja tokom leta kući posle trodnevne posete Mađarskoj, prenosi „Evropska pravda“.

„Postoji misija koja se sprovodi, ali još nije javna. Kada postane javna, otkriću je“, rekao je Papa.

„Mislim da se mir uvek postiže otvaranjem kanala. Nikada ne možete postići mir zatvaranjem. … Nije lako,“ dodao je on.

Papa je dodao da je o situaciji u Ukrajini razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i sa mitropolitom Ilarionom, predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Budimpešti.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Franja je skoro svake nedelje molio za mir i više puta je izražavao želju da posreduje između Kijeva i Moskve. Do sada, njegov predlog nije doveo do nekog iskora.

Papa Franja, koji ima 86 godina, ranije je izjavio da želi da poseti ne samo Kijev, već i Moskvu u mirovnoj misiji.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal sastao se u četvrtak u Vatikanu sa papom i rekao da je sa njim razgovarao o „formuli mira“ koju je predložio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Šmihal je takođe zatražio pomoć u repatrijaciji dece odvedene u Rusiju.

„Sveta stolica je spremna da to učini (da pomogne deci u repatrijaciji) jer je to ispravno. Svi ljudski gestovi pomažu, ali gestovi okrutnosti ne pomažu. Moramo učiniti sve što je u našoj moći“, rekao je Franja u avionu.

Podsetimo, papa Franja se u subotu sastao sa Ukrajincima koji su pobegli od ruske invazije na Mađarsku i poručio izbeglicama da je moguća drugačija budućnost.