Tramp putuje u Škotsku da otvori teren za golf usred suđenja u Njujorku

Tramp putuje u Škotsku da otvori teren za golf usred suđenja u Njujorku

Bivši američki predsednik Donald Tramp otputovao je u ponedeljak u Škotsku da otvori novi golf teren u svom odmaralištu u blizini Aberdina, u svom prvom prekookeanskom putovanju otkako je u Njujorku optužen, piše AP.

Trampa i njegovog sina Erika dočekala su dva svirača, crveni tepih i povorka od 10 vozila na međunarodnom aerodromu u Aberdinu dok su silazili iz njegovog privatnog aviona sa američkom zastavom oslikanom na repu.

„Sjajno je biti kod kuće – ovo je bio dom moje majke“, rekao je Tramp. Njegova pokojna majka Meri rođena je na ostrvu Luis na spoljnim Hebridima pre nego što je emigrirala u Sjedinjene Države.

Trampov put se poklapa sa drugom nedeljom građanskog suđenja na Menhetnu zbog optužbi da je silovao bivšu kolumnistkinju časopisa E. Jean Carroll u svlačionici robne kuće 1996. On poriče optužbe i nije prisustvovao suđenju, za koje se očekuje da će trajati do Nedelja.

To je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je postao prvi bivši predsednik SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama. On se izjasnio da nije kriv za 34 krivična dela falsifikovanja poslovnih zapisa na sudskom pojavljivanju prošlog meseca. Nisu mu stavljena nikakva ograničenja putovanja kao uslov za puštanje na slobodu, pod uslovom da se pojavi na sudu radi obaveznih pojavljivanja.

Slučaj tajnog novca samo je jedna od nekoliko istraga koje bi mogle rezultirati krivičnim prijavama za Trampa dok se bori za povratak u Belu kuću. Njegova ponuda za 2024. bila je na prvom mestu dok je pregledao svoj put u Aberdin na svom sajtu društvenih medija.

„Sastaće se sa mnogim divnim prijateljima i preseći vrpcu za novi i spektakularni drugi kurs u Aberdinu“, napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social. „Veoma je uzbudljivo uprkos činjenici da mi je na umu „učinimo Ameriku ponovo velikom“, u stvari, Amerika će biti veća nego ikada ranije.

Trampova poseta Škotskoj dolazi ubrzo nakon što se guverner Floride Ron DeSantis, koji se smatra njegovim glavnim rivalom za predsedničku nominaciju 2024, vratio kući sa svog međunarodnog putovanja. DeSantis je, u želji da poboljša svoju spoljnopolitičku akreditaciju, posetio Japan, Južnu Koreju, Izrael i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojom suprugom Kejsi.

Kako se bliži sopstvenoj predsedničkoj kandidaturi, DeSantisovo putovanje se razlikovalo od Trampovog po tome što je bilo usmereno na generisanje unosnih poslovnih dogovora, kao i na jačanje diplomatskog rezimea guvernera uoči očekivane predsedničke kandidature.

Dok su neki saveznici u početku verovali da bi DeSantis mogao da sačeka do ranog leta da uđe u trku, sada očekuju da se oglasi već ovog meseca. Zakonodavna skupština Floride kojom dominira GOP nedavno je dala odobrenje za meru kojom bi se promenio državni zakon kako bi se DeSantisu omogućilo da se kandiduje za predsednika bez podnošenja ostavke na mesto guvernera.

Kada napusti Škotsku, Tramp će se uputiti na svoj golf teren u Dunbegu na zapadnoj obali Irske.

Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je bio pod intenzivnim ispitivanjem zbog toga što je često posećivao nekretnine koje poseduje i od kojih profitira, dajući im publicitet koji finansiraju poreski obveznici i skupljajući milione dolara troškova poreskih obveznika. Godine 2019, tadašnji potpredsednik Majk Pens odseo je u Trampovom hotelu Dunbeg o trošku poreskih obveznika, braneći svoju odluku rekavši da je to bio „logičan” izbor zbog „jedinstvenog otiska koji dolazi sa našim bezbednosnim detaljima i drugim osobljem”.