SAD kažu da je 20.000 Rusa ubijeno u ratu u Ukrajini od decembra

SAD kažu da je 20.000 Rusa ubijeno u ratu u Ukrajini od decembra

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da sada procenjuje da je Rusija samo od decembra pretrpela 100.000 žrtava, uključujući 20.000 ubijenih, pošto je Ukrajina odbila teški napad ruskih snaga na istoku Ukrajine.

U nečemu što je postalo žestoki rat na iscrpljivanje, najžešće bitke vodile su se u istočnom regionu Donjecka, gde se Rusija bori da opkoli grad Bahmut suočena sa upornom odbranom Ukrajine.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da se procena SAD zasniva na nedavno deklasifikovanim američkim obaveštajnim podacima. On nije naveo kako je obaveštajna zajednica izvela taj broj.

Trupe ruske Vagnerove plaćeničke grupe i druge snage bore se sa ukrajinskim trupama od kuće do kuće kako bi pokušale da preuzmu kontrolu nad onim što je postalo poznato kao „put života“ — poslednji preostali put ka zapadu koji je još uvek u ukrajinskim rukama, što ga čini kritičnim za zalihe i sveže trupe. Obe strane su navele dobitke poslednjih dana.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, šef ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da je Rusija nastavila da ulaže „maksimalne napore“ da zauzme grad, ali da to do sada nije uspelo.

„U pojedinim delovima grada naše jedinice su izvršile kontranapad neprijatelja i napustile neke položaje“, rekao je on.