Veštačka inteligencija može predvideti srčani udar

Veštačka inteligencija može predvideti srčani udar

Šta ako vaš lekar može da predvidi da li – ili kada – možda doživite srčani udar, srčani zastoj ili neki drugi problem u vezi sa srcem?

Istraživači su korak bliže postizanju ovog otkrića u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti i nude pacijentima personalizovana predviđanja zdravlja njihovog srca zahvaljujući novom alatu za duboko učenje i algoritmu veštačke inteligencije (AI) razvijenom u Cedars-Sinai.

Istražitelji kažu da bi njihovi nalazi, objavljeni danas u časopisu npj Digital Medicine, mogli biti efikasan način da se pacijenti uključe u njihovu zdravstvenu zaštitu.

„Koristeći specifičnu vrstu veštačke inteligencije koja je obučena da tumači slike srca i razvijena u Cedars-Sinai, mogli bismo da predvidimo šanse za srčane događaje — poput smrti, srčanog udara ili potrebe za hitnim lečenjem srčanih sudova — i da pokažemo kako se verovatnoća ovih neželjenih događaja menja tokom vremena“, rekao je dr Piotr Slomka, direktor Inovacije u imidžingu u Cedars-Sinai i naučni naučnik u Odeljenju za veštačku inteligenciju u medicini i Institutu za srce Smit.

Da bi to uradio, AI alat je obučen da prikuplja i ispituje osnovne kliničke podatke kao što su starost, pol, težina svakog pacijenta, broj otkucaja srca i krvni pritisak, kao i da tumači slike srca koje pokazuju protok krvi u srčanom mišiću, i kako se srce širi i skuplja.

„Ovi opšti podaci o pacijentima, zajedno sa snimanjem srca, je ono što platforma za duboko učenje koristi za predviđanje zdravlja srca“, rekla je Slomka, viši autor studije.

Predviđanja su napravljena u formatu grafikona koji ukazuje na individualni rizik od smrti pacijenta, srčanog udara ili potrebe za invazivnom kardiovaskularnom intervencijom—kao što je stent ili bajpas operacija—u periodu od nekoliko godina. Slomka kaže da su grafikoni jednostavni za razumevanje i da ih mogu pregledati i medicinski radnici i pacijenti.

„Lekari i pacijenti mogu da koriste ove grafikone da prate kako se rizik menja tokom vremena i da identifikuju pojedinačne faktore rizika“, rekla je Slomka. „Oni takođe mogu interaktivno da modifikuju određene faktore rizika da vide kako to utiče na određeni rizik pacijenta.“

Konceptualno, ovo novo istraživanje moglo bi imati široke implikacije, kaže Sumeet Chugh, MD, direktor Odeljenja za veštačku inteligenciju u medicini i katedre Pauline i Harold Price za istraživanje srčane elektrofiziologije.

„Algoritmi AI ove prirode mogu omogućiti lekarima da saopšte personalizovanije informacije o potencijalnom vremenu za neposredne događaje srčane bolesti, omogućavajući pacijentima da se značajnije angažuju u zajedničkom procesu donošenja odluka“, rekao je Chugh, direktor Centra za prevenciju srčanog zastoja u Institut za srce Smit. „Još važnije, ovaj alat ima potencijal da pruži odgovarajuću hitnost naporima za prevenciju srčanih bolesti i pacijenata i pružalaca usluga na osnovu podataka.“

Slomka i njegov tim istraživača planiraju da testiraju ove alate u kliničkim ispitivanjima u Cedars-Sinai u bliskoj budućnosti.

„Naš krajnji cilj je da ponudimo takve interaktivne alate na mreži ako se slike i klinički podaci učitaju“, rekla je Slomka.